Naslovnica POLJOPRIVREDA Med iz Brotnja među najboljima u FBiH

Med iz Brotnja među najboljima u FBiH

Podijeli objavu

Izabran je najbolji med u šest kategorija na ovogodišnjoj, devetoj po redu, manifestaciji “Dani meda FBiH”. Prema urađenim analizama i ocjeni stručnog povjerenstva, 18 pčelara, po tri u svakoj kategoriji, proizvode najkvalitetniji med.

Na analizu je stigao ukupno 81 uzorak iz cijele FBiH, od toga je 14 bagremovog meda, sedam cvjetnog, šest kestena, 21 livada, 23 medljikovac i 10 uzoraka iz grupe ostali medovi. Analize su vršene u laboratorijima Federalnog zavoda za poljoprivredu i Federalnog agromediteranskog zavoda (FAZ) Mostar, a prema pravilnicima za ocjenu kvaliteta meda – piše Agroklub.

U kategoriji bagrem prvo mjesto osvojio je Halid Mehić iz Konjica, drugo njegova sugrađanka Senada Gagula, a treće Asmir Duraković iz Gradačca.

Od pristiglih cvijetnih uzoraka meda, najbolji je od pčelara Ivice Ružića iz Konjica, drugo mjesto odnio je Medicom Grude, a trećeplasirani je Stojan Musa iz Čitluka. Kada je riječ o kestenovom medu, sve tri nagrade odlaze na sjeverozapad Bosne i to prvo mjesto osvojio je Fadil Čarkić iz Ključa, drugo Enes Bahtić, a treće Amina Bahtić, oboje iz Sanskog Mosta.

U kategoriji livadski med, prvoplasirani je Sinan Subašić iz Goražda, drugi je Josip Bubalo iz Širokog Brijega, dok je treće mjesto pripalo Pčelarstvu Krešić iz Čapljine. Najbolji medljikovac je kod Maria Ivankovića iz Posušja, drugi po kvalitetu u ovoj kategoriji je med Karla Palca iz Gruda, a treći Alija Adilović iz Travnika. Kod ostalih medova, prvo mjesto zauzela je pčelarka Indira Kadić iz Jablanice, drugo je pripalo Rasimu Jusiću iz Ključa, a treća nagrada otišla u Tuzlu, u ruke Arifa Bilalića.

Svim pčelarima i udrugama koji su se odazvali na “Dane meda FBiH 2022” dodijeljene su zahvalnice.

Podijeli objavu