Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Svjetski dan dijabetesa obilježen u Domu zdravlja Čitluk

  Svjetski dan dijabetesa obilježen u Domu zdravlja Čitluk

  Podijeli objavu

  Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti ili dijabetesa, koji se svake godine obilježava 14. studenoga, u ponedjeljak je organizirana aktivnost pod nazivom „Dan otvorenih vrata Doma zdravlja Čitluk“ u kojoj je građanima bilo omogućeno mjerenje tlaka i razine šećera u krvi.

  Uz mjerenje tlaka i šećera u krvi građani su imali priliku educirati se o šećernoj bolesti, o njenim simptomima i posljedicama, faktorima rizika i različitim tipovima bolesti, važnosti prevencije te kako liječiti odnosno kontrolirati ovu bolest.

  Mjerenju tlaka i šećera u krvi u Domu zdravlja Čitluk pristupilo je gotovo 100 građana. Ukupno 16 osoba je imalo povišene vrijednosti krvnog tlaka te im je preporučeno daljnje ispitivanje i savjetovanje sa izabranim liječnikom opće/obiteljske medicine. Njih ukupno 15 je imalo povišene vrijednosti glukoze u krvi, od čega su otkrivena 3 nova slučaja potencijalnih oboljenja bolesti dijabetesa. Upravo je rano otkrivanje bio jedan od glavnih ciljeva ove aktivnosti, jer procjene ukazuju na to da gotovo 50% osoba sa dijabetesom ne zna da ga ima. Rana dijagnoza je početna točka za dobar život sa dijabetesom.

  Cilj obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa je podizanje svijesti o jednom od najbrže rastućih zdravstvenih izazova 21. stoljeća koji ova bolest predstavlja, kao i promicanje važnosti pregleda u cilju ranog otkrivanja ove bolesti te smanjenja rizika razvoja teških komplikacija i potencijalnih težih zdravstvenih problema.

  Dom zdravlja Čitluk

  Podijeli objavu