Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Hotel Brotnjo osvojio treće mjesto na ovogodišnjoj Raštikijadi

  Hotel Brotnjo osvojio treće mjesto na ovogodišnjoj Raštikijadi

  Podijeli objavu

  U ponedjeljak 31. listopada 2022. godine na Agroturizmu Marića gaj u Ružićima održana je tradicionalna RAŠTIKIJADA – jedna od najvećih kulinarskih događaja u Hercegovini, a i šire.

  Ove godine održana je jubilarna deseta gastro manifestacija u Hercegovini koja je spoj tradicije, kulture i odlične zabave – piše Grude-online.info

  Natjecanje u pripremi jela od raštike već je postala tradicionalna manifestacija za ovo doba godine te je iz godine u godinu posjećuje sve više posjetitelja.

  Osnova je natjecanje u kuhanju raštike i promocija istih. Natjecanje je održano u dvije kategorije, prva je tradicionalna hercegovačka raštika koja se kuha s mesom (suhim ili svježim), a druga kategorija su inovativna jela. Od raštike se mogu raditi predjela, glavna jela, napitci i deserti. U drugoj kategoriji su također uključena i internacionalna jela od raštike koja se u svakoj regiji ili državi priprema na poseban način.

  Na Raštikijadi 2022. natjecalo se preko 30 ekipa iz ranih dijelova BiH, RH i Slovenije. Tročlani žiri u sastavu Ljubo Grizelj, Ivo Jurilj i Vanja Iličić, ocjenio je svako jelo posebno, po određenim kriterijama. Jelo koje je imalo najveći zbroj bodova u svim kategorijama je pobjedničko. Nagrade koje su se dodijelile su prvo, drugo i treće mjesto u kategoriji tradicionalna hercegovačka jela od raštike i najbolje inovativno jelo od raštike.

  Titula pobjednika jubilarne desete Raštikijade pripala je domaćoj ekipi „777“ iz Gruda u sastavu Paula Zorić i Ružica Bošnjak koje su spremale raštiku na starinski način s junetinom i mladom kozletinom. Drugo mjesto osvojila je ekipa Hajdučke vrleti Blidinje, a treće mjesto Hotel Brotnjo.

  Nagrada za najbolje inovativno jelo pripalo je ekipi „Petar Pero Majić“ iz Vitine. Ekipa je napravila domaće rezance s raštikom u kojoj su dodali umak od masla, špek, češnjak, bijelo vino i vrhnje.

  Organizatori su za najbolje ekipe osigurali vrijedne i bogate nagrade.

  Grude-online.info

  Podijeli objavu