Naslovnica Povijest 53 godine od razornog potresa koji je pogodio Banjaluku

53 godine od razornog potresa koji je pogodio Banjaluku

Podijeli objavu

Banjaluku je na današnji dan, 27. listopada 1969. godine, pogodio najrazorniji potresu njenoj povijesti u kojem je smrtno stradalo 15 osoba, a 1.117 teže i lakše ozlijeđeno.

Tih dana, 26. i 27. listopada grad na Vrbasu je pogodila serija potresa, od sedam do blizu devet stupnjeva Merkalijeve ljestvice, da bi najrazorniji bio onaj koji se dogodio u 9 sati i 11 minuta ostavivši pustoš iza sebe.

U potresu je poginulo 15 osoba, a materijalna šteta je bila velika. Prema dostupnim podacima, potpuno je uništeno 86.000 stanova. Tadašnje gospodarstvo je pretrpjelo značajne gubitke, a grad je ostao bez struje i vode.

Kako svjedoče preživjeli, Banjaluka je izgledala kao da je na nju bačena atomska bomba, a ljudi su danima bili na ulicama. Ubrzo je uslijedila rekonstrukcija i sanacija objekata.

Zahvaljujući velikoj solidarnosti stanovništva iz svih krajeva bivše Jugoslavije, ali i pomoći iz Europe i svijeta, Banjaluka je ponovo stala na noge. Novu zgradu Gimnazije, Banjaluci je poklonio grad Sarajevo, Osnovnu školu „Georgi Stojkov Rakovski” bugarski narod…

Na banjalučkom Trgu Krajine i danas se nalazi sat, koji je prestao s radom 27. listopada 1969. godine u 9.11 sati, koji stoji kao podsjetnik na strašni potresu gradu na Vrbasu.

Podijeli objavu