Naslovnica DRUŠTVO Učenicima izbjeglicama iz Ukrajine olakšan pristup obrazovanju

Učenicima izbjeglicama iz Ukrajine olakšan pristup obrazovanju

Podijeli objavu

U sklopu obilježavanja dana UN-a, predstavnici UNICEF-a i Agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR) u Bosni i Hercegovini, u suradnji sa Bosanskohercegovačkom inicijativom žena (BHWI), posjetili su danas izbjeglice iz Ukrajine u Međugorju.

Posjet je organiziran u Kutku za djecu koji vode Crveni križ FBiH i Crveni križ Čitluk u saradnji sa UNICEF-om, a prilikom posjeta održana je svečana primopredaja laptopa i školske opreme djeci izbjeglicama.

Također, u Kutku za djecu nazočnim novinarima obratili su se: Lucie Gagné, predstavnica UNHCR-a u BiH, dr. Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a u BiH, Azra Mešić ispred Crvenog križa Federacije BiH i Andrija Stojić, tajnik Crvenog križa Čitluk.

„Želim se zahvaliti lokalnoj zajednici, Općini Čitluk, a posebno Crvenom križu i građanima Međugorja na blagovremenom i brzom djelovanju u pružanju skloništa i organizaciji podrške ukrajinskim izbjeglicama. Općina Čitluk je primjer kako zajednice trebaju odgovoriti na prijem onih koji bježe iz svojih domova u potrazi za sigurnošću“, rekla je Lucie Gagné, predstavnica UNHCR-a u Bosni i Hercegovini.

Važno je kazati kako je uz donirane laptope i školsku opremu također informatičkom opremom opremljena i jedna učionica u OŠ Bijakovići, što je istaknula gospođa Gagné.

„Pored ove izravne podrške koju pružaju UNHCR i UNICEF u saradnji sa Crvenim križem i BHWI, UNHCR je nadogradio i informatički kabinet Osnovne škole Bijakovići u Međugorju za korištenje svim učenicima s ciljem stvaranja inkluzivnog okruženja i olakšavanja interakcije među djece iz lokalne zajednice i djece izbjeglica“, dodala je Gagné.

„Što prije djeca koja su preživjela rat budu u prilici učiti i komuniciraju sa školskim kolegama i nastavnicima u školskom okruženju, to brže savladavaju gradivo i oporavljaju se – posebno najugroženija djeca. Pored podrške koju pruža UNHCR, UNICEF će angažirati službenike za podršku učenju koji će pružati svakodnevnu pomoć ukrajinskoj djeci u školi da nastave sa učenjem po ukrajinskom nastavnom planu i programu“, rekla je dr. Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini.

Važnu ulogu u pružanju pomoći izbjeglicama iz Ukrajine koje su smještene na području župe Međugorje ima Crveni križ, čiji predstavnici su također nazočili današnjoj svečanosti.

„Crveni križ Federacije humanitarna je i dobrovoljna organizacija koja pruža pomoć svima koji su u potrebi. Mi smo nažalost imali iskustvo rata i izbjeglištva te znamo kakve to posljedice ostavlja i kako ove strahote utječu na ljudske živote. Posebno nam je drago što je jedan od prvih partnera u pružanju maksimalne pomoć izbjeglicama koje su smještena ovdje bio UNICEF, uz čiju pomoć smo uspostavili i održavamo ovaj Kutak za djecu“ – rekla je Azra Mašić, predstavnica Crvenog križa FBiH.

„Hvala vam što ste nas posjetili i darovali ono što nam je bilo najneophodnije kako bi djeca mogla nesmetano i dobro pratiti nastavu na ukrajinskom jeziku. Hvala i vama drage izbjeglice: žene, majke i djeco što ste između brojnih mogućnosti pronašli utočište upravo ovdje, što ste nam pružili priliku da još jednom iskažemo svoje gostoprimstvo i da na takav način zajedno pošaljemo poruku mira. Poruka mira je upravo ono po čemu je poznat ovaj kraj“ – rekao je Andrija Stojić, tajnik Crvenog križa Čitluk govoreći u ime općinske organizacije Crvenog križa i volontera koji su dali nesebičan doprinos u pružanju pomoći izbjeglicama.

Omogućiti pristup obrazovanju mnogobrojnoj djeci koja su zbog ratnih strahota morala napustiti svoje domove ogroman je izazov. Djeca izbjeglice u Međugorju prate ukrajinski nastavni plan i program putem interneta, virtualno pohađaju nastavu koju je omogućilo ukrajinsko Ministarstvo obrazovanja i znanosti, a od sada pa nadalje, uz podršku UNICEF-a i UNHCR-a, biće im omogućeno praćenje nastave iz školskih klupa OŠ Bijakovići.

„Poštovani želim vam iskazati dobrodošlicu u OŠ Bijakovići, na poseban način djeci iz Ukrajine. Cilj ovoga projekta i naša želja je da se svi učenici osjećaju ugodno u našoj školi. Učenici izbjeglice iz Ukrajine koristiti će ovu učionicu. Uz pomoć BHWI, UNHCR-a, UNICEF-a i u suradnji s Crvenim križem opremili smo učionicu novom informatičkom opremom i zahvalni smo svima vama“ rekao je Ivan Ostojić, ravnatelj OŠ Bijakovići tijekom razgledavanja učionice.

Ravnatelj Ostojić također je istaknuo kako će učionicu s novom informatičkom opremom koristiti učenici izbjeglice iz Ukrajine i ostali učenici, što će doprinijeti stvaranju inkluzivnog okruženja i poboljšanju interakcije između djece iz lokalne zajednice i djece izbjeglica.

UNICEF/Općina Čitluk

Podijeli objavu