Naslovnica POLITIKA Dom naroda FBiH u srijedu treba potvrditi izbor tri suca Ustavnog suda,...

Dom naroda FBiH u srijedu treba potvrditi izbor tri suca Ustavnog suda, ali hoće li izabrati i četvrtog?

Podijeli objavu

Nije baš uobičajno i očekivano da Dom naroda zasjeda nakon izbora, ali to će se dogoditi u srijedu. Naime, zakazana je sjednicu na kojoj se očekuje da će biti usvojen prijedlog odluke o potvrđivanju Odluke predsjednika Federacije BiH o imenovanju sudaca Ustavnog suda FBiH.

I dok se očekuje da će prijedlog Čavare i njegovih zamjenika biti usvojen, biti će zanimljivo što će se događati sa izbornom četvrtog suca. Naime, prvi put u praksi bi trebale biti primjenjene promjene Ustava koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, a na temelju kojih bi Dom naroda FBiH trebao izabrati četvrtog suca Ustavnog suda sa liste Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća.

Kako je za Pogled.ba rekao predsjedavajući Doma naroda FBiH Tomislav Martinović, očekivanja su da biti potvrđeno imenovanje tri predložena suca od strane predsjednika Federacije, a što će se dogoditi sa izbornom četvrtog nije želio prognozirati.

-Po prvi put koristimo taj mehanizam i nezahvalno je bilo što prognozirati po tome pitanju. Vidjet ćemo u srijedu kako će stvari funkcionirati i kako će se donijeti odluka o izboru četvrtog suca Ustavnog suda. Naše je da provedemo mehanizam koji je nametnuo visoki predstavnik i vidjet ćemo kako to funkcionira – rekao je Martinović.

Pitanje izbora sudaca Ustavnog suda FBiH je otvoreno već duže vrijeme, a zadnjim potezima visokog predstavnika u BiH krenulo se u rješavanje ovoga problema. Hoće li Dom naroda završiti najavljeni posao ostaje da vidimo.

Pogled.ba

Podijeli objavu