Naslovnica DRUŠTVO Obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa u organizaciji Kluba “ERGO”

Obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa u organizaciji Kluba “ERGO”

Podijeli objavu

Klub studenata edukacijske rehabilitacije „ERGO”, koji djeluje pri Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, upriličit će obilježavanje Međunarodnoga dana bijelog štapa u ponedjeljak, 17. listopada 2022.

U 10 sati bit će održano predavanje članova Saveza slijepih Herceg Bosne, poslije kojeg će članovi prezentirati različita pomagala te tehnike korištenja pomagala za osobe oštećena vida.

Predavanje će se održati u amfiteatru Filozofskog fakulteta “Sokrat” na kampusu Sveučilišta u Mostaru. U predjelu vanjskog amfiteatra sveučilišnog kampusa posjetitelje će dočekati studenti edukacijske rehabilitacije, članovi Kluba “ERGO”, sa zanimljivim sadržajem i simboličnim darovima koje su pripremili.

Podsjetimo se, Međunarodni dan bijelog štapa se obilježava svakog 15. listopada još od 1964. godine, a proglasio ga je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Osim što je prometni zaštitni znak slijepih u sve gušćem prometu, bijeli štap slijepim osobama omogućuje samostalno kretanje na poznatom terenu. Kako bi štap doista služio kao pomagalo, slijepa osoba treba proći obuku orijentacije i kretanja tijekom koje svladava osnove tehnike i vještine korištenja štapa, osnovna prometna pravila i konfiguraciju terena kojim će se samostalno kretati.

Događaj je otvoren za studente, nastavno i nenastavno osoblje Sveučilišta te sve zainteresirane građane Mostara.
Ne propustite stoga ovaj događaj jer je izvrsna prilika za naučiti nešto novo, razbiti predrasude i tako doprinijeti podizanju svijesti o osobama s invaliditetom u društvu, ovim putem osobito o osobama oštećena vida – slijepima i slabovidnima!

Podijeli objavu