Naslovnica IZBORI 2022 Ivanka Barić, predsjednica HKDU-a BiH: Izađimo na biračko mjesto i izaberimo...

Ivanka Barić, predsjednica HKDU-a BiH: Izađimo na biračko mjesto i izaberimo svog kandidata!

Podijeli objavu

Razgovaramo sa gospođom Ivankom Barić predsjednicom HKDU-a BiH i članicom Predsjedništva Hrvatskog narodnog Sabora BiH. Teme su Opći izbori i kampanja, te hrvatski odgovor u ovom veoma izazovnom političkom trenutku, posebice za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini

Gospođo Barić, što je nam možete reći o tijeku izborne kampanje i što je po Vama najbitnija odrednica ove kampanje?

Ulazimo u finale. Mislim da je veoma bitno što se u kampanji ne bavimo političkim protivnicima, već isključivo svojim programom. Većina aktivnosti je medijski popraćena, istovremeno na različitim lokacijama se mnogo radi i organizira diljem BiH, na svim razinama, a prvenstveno promocija zajedničke kandidatkinje Hrvatskog narodnog Sabora za članicu Predsjedništva BiH gđe Borjane. Krišto.

Završni središnji skup je u Mostaru u četvrtak, 29. rujna. Moram kazati kako se značajan dio naših aktivnosti, koje kamere ne bilježe, provodi svakodnevno na terenu, kroz izravne razgovore s rodbinom, prijateljima, sugrađanima, i mogu kazati a su mnogi izgubili povjerenje u vlast i interes za izbore. To je nažalost realnost, radi se o ljudima čija su se djeca raselila po svijetu, koji nemaju adekvatno ili nikakvo zaposlenje, žive na rubu egzistencije, a većina njih se borila za ovu državu i za sve to krive aktualnu vlast. Naravno da je teška zadaća vratiti nadu, teški i bolni su ti razgovori koje vodimo i pokušavamo vratiti izgubljeno povjerenje.

Budući da je HDZ BiH najveća stranka među Hrvatima i ima najviše pozicija u vlasti, logično je da se najveći dio tog nezadovoljstva iskazuje upravo prema vladajućima. Utemeljeno ili ne, procijenite sami. No, HDZ BiH nije jedina hrvatska stranka. Petnaestak stranaka članica HNS-a dokazuje da smo politički različiti, ne mislimo svi isto i da se u nekim segmentima ne slažemo. Ono što povezuje spektar različitih interesa i programa je nacionalni interes koji smo iskazali kroz HNS kao okvir političkog djelovanja i zastupanja Hrvata u BiH. Cilj je zaštita kolektivnih političkih, obrazovnih, kulturnih i povijesnih prava Hrvata u BiH. Vodeći se takvim razmišljanjima, jednoglasno smo podržali gđu Krišto, kao kandidatkinju HNS-a za članicu Predsjedništva BiH.

Gospođo Barić, već ste spomenuli važnost Hrvatskog narodnog Sabora za Hrvate u Bosni i Hercegovini. U bošnjačkim medijima se HNS poistovjećuje sa HDZ-om BiH. Kako Vi to vidite, kao članica predsjedništva HNS-a I predsjednica jedne od stranaka članica?

Čvrst mozaik različitosti HNS-a čini 15 hrvatskih stranaka a HKDU BiH je dio tog mozaika. Unutarnji odnosi su definirani, provedivost se ogleda u međusobnom uvažavanju i zastupanju. HNS je važna institucija na koju se hrvatski narod ugleda i od koje puno očekuje i svaka politička stranka treba odgovorno i ustrajno raditi na vjerodostojnosti iskazanog političkog zajedništva u HNS-u. HDZ BiH je najbrojnija, politički najsnažnija, s najrazvijenijom infrastrukturom i resursima, te i najodgovornija za kredibilitet HNS-a i suverenitet svake pojedine članice. Eventualni odlazak bilo kojeg člana neminovno ruši kreirani hrvatski mozaik, a time i povjerenje birača.

Često čujemo u bošnjačkim medijima kako omalovažavaju HNS, a to je samo znak da smo napravili pravi politički korak sa ovim osnaživanjem hrvatskih nacionalnih interesa u BiH. Naravno da unutarnje odnose uređujemo sukladno osvojenim mandatima, a sve Odluke donosimo zajednički, izražavamo svoje stavove, ovisno o temi koja je na razmatranju, a u slučaju suprotnih stavova, usuglašavamo ih i nema znakova ogorčenosti ili ljutnje. Želim pohvaliti trud pregovaračkog tima na čelu s gosp. Draganom Čovićem, koji nas je na sastancima Predsjedništva HNS-a detaljno izviješćivao o tijeku pregovora i aktivnostima vezanim uz izmjene Izbornog zakona BiH.

HDZ BiH ima veliku organizacijsku shemu i moguće je da ima pojedinaca koji misle kako su nešto superiorniji od malih stranaka, članica HNS-a. Ali to su politički sljepci koji ne vide dugoročni i strateški politički cilj, jer samo vjerodostojan HNS, s ravnopravnim članstvom, može imati legitimitet u hrvatskom narodu. Narod sve prati i samo HNS može “razbiti” evidentnu pasivnost. Možemo i hoćemo zajedno u našim različitostima zastupati hrvatski politički korpus na zadovoljstvo i dobrobit svih. Trebamo biti korektiv jedni drugima. Na kraju, ima li veze ime stranke kada su u pitanju hrvatski interesi? Svi moramo dati sve od sebe po ovom pitanju!

Za kraj, možete li nam kakva su Vaša stranačka očekivanja na ovim izborima I kako vidite svoju stranka u budućnosti?

Hrvatska kršćanska demokratska unija Bosne i Hercegovine registrirana je u koaliciji stranaka HNS-a na svim razinama na Općim izborima 2022. godine. Prilikom odlučivanja o načinu nastupa, temeljni kriterij koji nas vodio je – stvoriti najbolji politički model, koji će rezultirati masovnim odazivom birača i izborom hrvatskih predstavnika na svim razinama vlasti, a prvenstveno odabirom gđe Krišto za članicu Predsjedništva.

Sukladno našoj političkoj snazi u HNS-u pozicionirani smo na zajedničkim listama Županijske i Federalne razine. Veoma nam je važno da budu prepoznate od strane birača, trudimo se, animiramo i pozivamo sve koji žele promjenu, preporučujemo naše kandidatkinje jer su vrijedne, odgovorne i ustrajne Naravno, bitan nam je i stranački rezultat pa i ovim putem apeliram na sve da ih podržite.

1.U Županiji Zapadnohercegovačkoj kandidatkinja na listi je gospođa Ana Mišić iz Ljutog Doca.

2.Za Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine kandidatkinja je gospođica Josipa Prskalo iz Čitluka.

HKDU BiH će, sukladno odredbama Statuta i svom diskrecijskom pravu, promicati i čuvati čiste demokršćanske ideje, te sam stoga uvjerena da mi kao stranka imamo mnogo prostora za rast i osnaživanje. Osjećam kako naše vrijeme dolazi, upravo zbog trendova koji su u sukobu s kršćanskim naukom. Imamo glasače među hrvatskim stanovništvom, koje je u ovim izazovnim vremenima izabralo kršćanske vrijednosti nasuprot invazije promoviranja sloboda i standarda Europe.

Dragi vjernici, HKDU vam nudi dvije uzorite žene kao kandidatkinje, pozivam vas da pročitate njihove životopise, raspitate se o njima i zaokružite ih na listama.

Kad već spominjem vjeru, možda nije slučajno da su obje “zadnje” na listama. Sjetimo se kako u Svetom pismu piše uputa za sve koji žele biti Prvaci i vođe naroda….. “Tko želi biti prvi, neka bude zadnji”

Dakle, ništa nije slučajno dragi kršćani, možete snagom svoga glasa učiniti dobro za drugoga a dobrobit će se vratiti svima. HKDU BiH je kršćanska u svom nazivu i opredjeljenu, pozivam vas da svojim zaokruživanjem “zadnjeg imena” pomognete kako bi iz gorušičina zrna izraslo veliko stablo dobrobiti Hrvata u BiH. Pozivam sve istomišljenike da nam se pridruže.

Znamo kako za svako dobro treba težak rad i muka, zato i za naše “porođajne” muke treba mnoštvo birača koji će dati svoj glas za kršćansku demokraciju, čestitost, odgovornost, obitelj i naraštaje zdravih i sposobnih.
Dragi birači, nitko nam ništa neće servirati, ako svi zajedno ne zasučemo rukave i uredimo svoju državu po svojoj volji. Svi imamo istu odgovornost, ne samo političari. Idemo dati svoj dio posla, izađimo na biračko mjesto i izaberimo svog kandidata. Odabrani kandidati su volja naroda i zastupaju interes naroda.

Izbori su jedini put do promjene. U nedjelju 2. listopada svi kršćani nakon jutarnje Svete Mise, obavite svoju demokratsku i kršćansku dužnost a zatim s obitelji na kavu!

Podijeli objavu