Naslovnica DRUŠTVO Tko će praviti ajvar kad je litar ulja pet maraka

Tko će praviti ajvar kad je litar ulja pet maraka

Podijeli objavu

Unatoč visokim temperaturama i suši ovog ljeta, povrća i voća na tržnicama ne manjka. Zanimljivo je i to da su cijene uglavnom kao prošlogodišnje, ali je kupaca sve manje, a sve je više onih koji odustaju od pravljenja zimnice.

Cijena paprike

Na popularnoj Tržnici, na prste jedne ruke mogu se nabrojati građani koji se š za cijene paprike roge, patlidžana, kupusa, šljive – piše Avaz.ba.

– Nema naroda jer narod nema novca – gotovo uglas govore prodavači na tržnici.

Kažu kako je, pogotovo posljednjih dana, stanje očajno. Dok jedni to pripisuju ogromnim izdacima na početku školske godine, drugi kažu da sve više građani kupuju po marketima, gdje je uglavnom voće i povrće iz uvoza i po nižim cijenama.

– Evo, vidite, skoro je podne, a nama su stolovi puni. Doslovno se kupuje na komad. Po patlidžan, dva paradajza i tako. Kako neko može od mirovine od 420 KM priuštiti sebi na kilogram povrća i voća? Ne može, jer taj novac daju za lijekove i režije. A zimnica se više nikomu ne isplati. Tko će praviti ajvar kad je litar ulja pet i više maraka? Kako će netko napraviti džem od šljiva kad je kilogram šljiva tri KM, a suša ih je uništila, pa su slabe kvalitete, a kilogram šećera je skuplji od dvije KM – objašnjava prodavačica Nada na Tržnici.

Mubera Đukić će ove godine ukiseliti kupus i napraviti ajvar. Kupus, kaže, neće kupovati jer ga je zasadila u svojoj bašti, ali zato hoće paprike roge.

– Tko se bavi poljoprivredom, njemu se i isplati, a svima drugima je sve skupo, od voća i povrća, do svega što je potrebno za pravljenje zimnice. A gdje su još trud i vrijeme – kaže Đukić.

Bolje kupiti

Badema Janičić je stalni kupac na Tržnici. Na to je, kaže, navikla, a ima svoje prodavače koji uzgajaju vlastito voće i povrće. No, od pravljenja zimnice je odustala.

– Nekada sam sve pravila, od ajvara, do džemova i sokova. Sada se to više ne isplati – govori nam Janičić.

I ostali građani odgovaraju kako neće praviti zimnicu. Jednostavnije je i jeftinije, kažu, otići u market po teglu ajvara ili džema.

Cijene povrća i voća

Na mostarskoj tržnici se paradajz, paprike, patlidžani, mrkva, tikvice, krastavac prodaju po cijeni između dvije i tri marke. Jedino su skuplji kupus raštika, koji se prodaje po cijeni od pet i šest KM, kao i špinat, koji košta pet KM.

Podijeli objavu