Naslovnica DRUŠTVO Prva godišnjica smrti Ljube Bešlića

Prva godišnjica smrti Ljube Bešlića

Podijeli objavu

Danas se navršila godina dana od smrti nekadašnjeg gradonačelnika Grada Mostara gospodina Ljube Bešlića.

Nakon svete mise zadušnice koja je jutros služena u Franjevačkoj crkvi u Mostaru izaslanstvo HNS BiH i HDZ BiH predvođeno predsjednikom dr.sc. Draganom Čovicem položilo je cvijeće i zapalilo svijeće na njegovom posljednjem počivalistu u Rimokatoličkom groblju Masline u Mostaru.

Podsjećamo, dana 3. rujna 2021. godine u 63. godini preminuo je Ljubo Bešlić, dugogodišnji gradonačelnik grada Mostara.

Rođen je 27. srpnja 1958. godine u Mostaru. Osnovnu i srednju školu završio je u Mostaru, zatim 1982. završava Strojarski fakultet na univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru. Zatim radi kao profesor u srednjoj Strojarskoj školi u Mostaru, a potom u grafičkom poduzeću “Rade Bitanga” – Mostar kao rukovoditelj službe održavanja. Aktivno se bavio rukometom (1972. – 1990.) u Rukometnom klubu “Velež”.

Od 1992. do 1995. aktivno sudjeluje u Domovinskom ratu kao pripadnik HVO-a. Godine 1996. odlazi na školovanje u NATO u Bruxelles za provođenje redukcije naoružanja. Potom postaje član radne skupine koja je radila na ustroju Ministarstva obrane Federacije Bosne i Hercegovine. Nakon ustroja ministarstva nastavio je raditi u istom u Sarajevu na mjestu načelnika Tehničkog odjela u Sektoru logistike.

Ljubo Bešlić postao je dogradonačelnikom Grada Mostara početkom 2003. godine, a gradonačelnikom Grada postaje sredinom prosinca 2004. godine. Od 2006. do sredine 2009. obnaša dužnost predsjednika Udruženja općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine. Na drugi mandat gradonačelnika Mostara Ljubo Bešlić je izabran 18. prosinca 2009. godine. Prvi je gradonačelnik ujedinjenog Mostara nakon rata; za vrijeme njegovog prvog mandata Stari most je ušao na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine. Stari most je prvi spomenik iz Bosne i Hercegovine koji je ušao na taj popis.

Drugi je u povijesti Mostara koji je izabran na dužnost gradonačelnika dva puta.

Brotnjo.info / Foto: Ana-Marija Dedić

Podijeli objavu