Naslovnica GOSPODARSTVO U Čitluku održana Craft konferencija

  U Čitluku održana Craft konferencija

  Podijeli objavu

  U četvrtak 25. kolovoza 2022. u Čitluku je održana Crafty konferencija na temu Stvaranje povoljnijeg okruženja za žensko obrtništvo.

  Konferenciji je prisustvovalo 30 osoba, a istu je uvodnim govorom otvorila Aida Daguda, direktorica CPCD-a. Ona je u svom govoru naglasila da je najvažnije od svega da se sposobnim ženama i sposobnim muškarcima da šansa da sudjeluju u procesima donošenja odluka u Bosni i Hercegovini.

  Nakon toga su predstavljene aktivnosti projekta Crafty te su održane dvije panel diskusije.

  Prva diskusija bila je na temu Izazovi i prilike za suradnju institucija i obrtnica u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i Kantonu Sarajevo, a na istoj su sudjelovali Aner Kruškonja iz Obrtničke komore HNŽ, Ivanka Prusina iz Općine Čitluk, te Milina Rajič, predstavnica Grada Mostara.

  Zaključci, odnosno preporuke ove panel diskusije su da se procedure na lokalnom nivou vezane za obrtništvo usklade, te da se aktivno radi na obrtnom registru.

  Tema drugog panela bila je Ikustva obrtnica u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i Kantonu Sarajevo, na kojemu su svoja iskustva, motivacije i izazove svoga puta u obrtništvu sa prisutnima podijelile Aida Korman (Lucky Market, Sarajevo), Ćamila Imamović (Udruženje žena Most, Jablanica), Ankica Ćorić (Anavitalis, Čitluk), te Marija Prskalo (Rusita, Čitluk).

  Marija Prskalo, vlasnica obrta Rusita, naglasila je kako je prije nekoliko godina otišla u Francusku u kojoj je našla zaposlenje, ali, smatrajući da je potrebnija u svojoj državi, vratila se, otvorila obrt koji je nedavno počeo sa uspješnim radom.

  Važno je naglasiti da su se svi prisutni složili kako je ključ u umrežavanju obrtnica i lokalnom vlasništvu, te sinergiji interesa i valorizaciji potencijala koje Bosna i Hercegovina ima.

  Tijekom konferencije dodijeljene su i nagrade obrtnicama čije su rukotvorine karakteristične za ciljna područja nagrađene na Crafty natjecanju u izradi suvenira, a to su Asima Lihić (1. mjesto), Enisa Mustafić (2. mjesto) i Amina Mustafić (3. mjesto).

  Ovo je ujedno i posljednji događaj organiziran u sklopu projekta Crafty, koji je za cilj imao ekonomsko osnaživanje žena iz Hercegovačko-neretvanske županije i Kantona Sarajevo, te poticaj istima da registriraju svoje obrte i pridruže se tržištu. U okviru projekta organizirana su tri sajma na kojima su obrtnice izlagale svoje rukotvorine, te tri treninga kojima su se izgradili kapaciteti obrtnica, a teme koje su obrađene su marketing, prodaja, podrška obrtnicama, registracija i vođenje obrta.

  Također, u izradi je i pravna analiza propisa vezanih za obrtništvo u FBiH, a Hodogram: 10 koraka u registraciji obrta predstavljen je na konferenciji.
  Projekat Crafty omogućio je umrežavanje obrtnica, ojačao njihove kapacitete, te ih potaknuo na registraciju obrta, te je iznjedrio preporuke i jasno definirane prioritete u ovom sektoru kako bi se podržalo žensko obrtništvo i poduzetništvo u lokalnim zajednicama u kojima se projekat implementirao.

  Projekt Crafty implementira Centar za promociju civilnog društva, a financira Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih država (Department of State). Projekat za cilj ima ekonomsko osnaživanje žena Hercegovačko-neretvanske županije i Kantona Sarajevo, kroz ohrabrivanje ove skupine da registrira svoje obrte i pridruži se tržištu.

  Podijeli objavu