Naslovnica DRUŠTVO Trio iz Ljubuškog i Brotnja na vrhu grčkog Olimpa

Trio iz Ljubuškog i Brotnja na vrhu grčkog Olimpa

Podijeli objavu

Zaljubljenici u prirodu i planinarenje, Perica Biško i Franjo Kovač iz Ljubuškog te Čitlučanka Mirela Stojić, uspješno su pohodili planinu Olimp u Grčkoj gdje su osvojili jedan od najvećih vrhova na Balkanu – Mitikas (2917 m).

Biško nam je kazao kako su već izvjesno vrijeme razmišljali o odlasku na ovu planinu koja je zauzimala posebno mjesto u civilizaciji stare Grčke, a na koju je ljudska noga kročila tek 1913. godine.

„Za uspon na Olimp planirali smo izdvojiti tri dana, s obzirom na vremenske uvjete koji su veoma promjenjivi. Planina je često obavijena maglom i oblacima, a i kiša zna pasti iznenada, što baš i ne ide na ruku planinarima. Nakon što smo došli do odredišta, odnosno do podnožja planine, počela je naša avantura. Prva stanica za odmor bio je planinarski dom do kojeg smo došli u popodnevnim satima. Tamo smo susreli ljude iz cijelog svijeta i tu smo odlučili večerati i odmoriti, budući da smo prethodnu noć proveli u vožnji. Zanimljivo je da nas je u toj sobi bilo čak 30, no od velika umora brzo smo zaspali“, ispričao nam je Biško.

Nakon buđenja, u ranim jutarnjim satima nastavili su s usponom, a oko 8 sati stigli su do Mitikasa.

„Put do planine uređen je stepenicama, ogradama i kamenim pločama, kako bi planinari stekli dojam da su, po grčkoj mitologiji, na vrhu palače koje su gradili Titani. Zanimljivo je i to da smo na pojedinim mjestima susreli divokoze koje su nam pokazale vještine penjanja po stijenama“, rekao je Biško.

Nakon kratkog zadržavanja na Mitikasu i povratka do automobila, ovaj trojac put je nastavio prema Egejskom moru. Tako su u samo jednom danu uspjeli biti na vrhu planine, ali i kupati se u moru.

Biško je dodao i to kako uspon na Olimp traži izuzetnu kondicijsku spremu i spretnost, a najzahtjevniji je zadnji dio od vrha Skala do najvećeg Mitikasa.

„Prilikom uspona korisno je imati prsni pojas, iako nije uvjet. Također, ako je moguće, izbjegavajte uspon kada pada kiša“, zaključio je naš sugovornik.

Kažimo i to kako je Biško član ljubuškog Foto kluba Fokus i HPD Ljubuški, a koji je hobi fotografiranja spojio s planinarenjem. S kolegama je dosad planinario do najviših vrhova u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori te u Makedoniji i Albaniji.

Autor: Antonela Marinović Musa

Podijeli objavu