Naslovnica Povijest 17. kolovoza 1990. – “Balvan revolucija” u Hrvatskoj

17. kolovoza 1990. – “Balvan revolucija” u Hrvatskoj

Podijeli objavu

Srbi u Hrvatskoj blokirali su 17. kolovoza 1990. prometnice uokolo Knina čime su fizički započeli oružanu pobunu koja je zbog stavljanja velikih balvana i krupnog stijenja prozvana „balvan revolucijom“.

Bio je to logičan slijed pobunjeničkih previranja u krajevima s većinski nastanjenim srpskim stanovništvom.

Nakon masovnih mitinga obilježenih ratnim radikalizmom, najavljen je referendum o odcjepljenu, a Srbi su u Kninu 1. srpnja osnovali takozvanu „Srpsku Autonomnu Krajinu“.

Istovremeno kninski milicajci odbili su lojalnost hrvatskoj državi ne želeći nositi službene hrvatske oznake na odorama i kapama. Posjetio ih je i pokušao razuvjeriti ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac koji je u opasnim okolnostima praktično bio potjeran iz grada. Time je Knin postao žarištem velikosrpske pobune koja je kulminirala postavljanjem barikada. Razlog za „balvan revoluciju“ bio je pokušaj MUP-a da zbog najavljenog referenduma o odcjepljenju, oduzme oružje rezervnom policijskom sastavu na području gdje se prijetilo pobunom.

U Obrovcu i Kninu oružje rezervne policije podijeljeno je srpskim civilima i milicajcima te su pobunjenici organizirali straže te kamenjem, drvećem i vozilima blokirali prometnice. Time je prekinuta veza između kontinentalne Hrvatske i Dalmacije, i to usred turističke sezone.

Predsjednik općine Knin Milan Babić proglasio je ratno stanje, iako je to ubrzo negirao na Radio Kninu. Bio je to šok i sramota za zemlju koja je veliki dio novca ostvarivala upravo od turizma. Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman zapovjedio je hitnu intervenciju.

Oklopne transportere koji su krenuli Ličkom magistralom u Titovoj Korenici zaustavilo je srpsko stanovništvo pa su se povukli prema Slunju.

Također su poslana tri helikoptera s pripadnicima specijalne policije koje su kod Ogulina presrela tri MIG-a Jugoslavenske narodne armije i prisilila ih da odustanu od obavljanja zadaće.

Iako su Srbi 20. rujna kod Civljana pucali na policijsku ophodnju situacija se za nekoliko dana smirila. Ipak „balvan revolucija“ jasno je najavila da će Hrvatska svoju slobodu i samostalnost od pobunjenih Srba i JNA morati braniti oružjem.

HRT.hr

Podijeli objavu