Naslovnica CRKVA Don Miljenko Džalto proslavio 40 godina svećeničke službe

Don Miljenko Džalto proslavio 40 godina svećeničke službe

Podijeli objavu

Don Miljenko Džalto proslavio je 40 godina misništva. Na nagovor svoje sestre, odlučio je služiti svetu misu, a cijeli je dan proveo sa župljanima u radosti i zahvalnosti.

Don Miljenko Džalto, rođen je u obitelji Pave i Vide r. Vučić iz Gornje Blatnice (općina Čitluk), u obitelji s devetero djece.

Nakon osnovne škole upisao je sjemenište u Dubrovniku pa teologiju u Sarajevu, koju je završio g. 1982., kada je i zaređen za svećenika.

Bio je najprije kapelan u župi Radunice kod Žepča, potom župnik u Globarici, pa od g. 1989. u župi sv. Ilije u Solakovoj Kuli. Tamo ga je zatekao i muslimansko-hrvatski sukob, koji je na tom prostoru bio doista »žestok«, kako ga to opisuje, pa je u 4,5 godina župnikovanja čak sedam puta bio zarobljavan i pukim slučajem ostao živ. Veći je dio rata proveo kod brata Marinka u Prozoru i odatle je koliko je mogao pomagao hrvatskim braniteljima, posebice se skrbeći za hranu.

Godine 1996. preuzeo je župu sv. Ivana Krstitelja u Uzdolu, u koji je stigao kao peti stanovnik/povratnik, jer su muslimanski vojnici ne samo protjerali sve pučanstvo, nego i prije toga počinili i veliki masakr pogubivši 41 osobu, 29 civila i 12 vojnika HVO-a.

Nakon 20 godina službovanja u Uzdolu, od 2016. godine župnik je u Rankovićima kod Novog Travnika.

Brotnjo.info

Podijeli objavu