Naslovnica SERVISNE INFORMACIJE Stigla je prognoza za jesen, sezona grijanja bi mogla početi mnogo ranije!

Stigla je prognoza za jesen, sezona grijanja bi mogla početi mnogo ranije!

Podijeli objavu

Nakon sasvim izvjesno, jednog od mnogo toplijih i sušnijih ljeta, kakvih smo znali imati kroz blisku i daleku prošlost, vrijeme je da se nešto napiše o jeseni.

Prema najnovijim dugoročnim sezonskim prognozama jesen pred nama bi mogla biti temperaturno prosječna, ili malo hladnija nad većim dijelom jugoistočne Europe.

Postoje određene naznake da bi sezona grijanja možda mogla i početi ranije.

Što se oborina tiče, tu su prognoze malo kompliciranije za precizirati kakva odstupanja oborina očekuju određene dijelove naše regije?!

Najnovije prognoze ukazuju na mogućnost viška oborina u odnosu na prosjek za Jadran i dijelove uz Jadran, veći dio Hercegovine te jugozapadne, zapadne, dijela srednje i istočne Bosne.

U ostatku regije oborine bi mogle biti u nekom prosjeku, s tim da treba navesti kako postoje određene mogućnosti sušnijeg većeg dijela jeseni na sjeveroistoku i sjeveru Bosne i sjeverozapadu Srbije.

Međutim ipak to neće biti suša ovakvih razmjera kakvu smo imali tijekom ovog ljeta, jer za očekivati je jesenske kišne epizode i u ovim područjima, koje mogu biti intenzivnije.

Vruća ljeta kroz povijest kreirala su tople i vrlo tople vode Sredozemnog ”
bazena”, to je naravno imalo svoje ekstremne posljedice.

U takvim okolnostima ciklone koje se razviju nad tako zagrijanom vodom mogu kreirati raznorazne ekstremne vremenske situacije, od nastanka razornih oluja (tornada i pijavica) do ekstrema u količini oborina, koji mogu za kratko vremensko razdoblje mogu prouzročiti poplave.

Opasnost za takve pojave svakako postoje od Sredozemnog dijela Španjolske i Francuske, preko Italije i našeg dijela regije sve do zemalja oko Crnog mora.

Neupitno je da će tople vode Sredozemlja i zimi znati biti omogućavati stvaranje ekstremnijih vremenskih događaja na jugoistoku Europe.

I na kraju kad smo već kod oborina, treba naglasiti da bi se prvi gorski snijeg u našem dijelu regije trebao očekivati u 10. mjesecu, a prvi snijeg u nekim nizinama u 11. mjesecu.

Jesen će nam podariti i lijepe dane također, stoga ih svakako treba iskoristiti za pripremu ogrjeva, koji će nam itekako zatrebati za zimsku sezonu 2022./2023. – stoji u objavi na stranici Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna koju uređuje prof. Zoran Zadro.

Podijeli objavu