Naslovnica CRNA KRONIKA Sutra Dan žalosti u općini Grude

Sutra Dan žalosti u općini Grude

Podijeli objavu

Stipanjdan je u općini Grude uvijek bio dan radosti i veselja, znalo se da se navečer ide na dernek u Goricu povodom blagdana.

I slijevao se svijet sa svih strana, općina Grude bila je ujedinjena na jedan dan. Poletio bi sokol preko Gruda, Gorice, od Svete Kate prema Svetom Stipanu, franjevačkih utvrda koje su i stoljećima i desetljećima zajedno dizale glas protiv nepravde. Dolazila bi cijela Hercegovina i slavila Stipana – piše portal Grude.com.

Nažalost, tu radost zamijenila je tuga u noći s 3. na 4. kolovoza. Pomračenje uma, bolest, zlo… nazovite kako hoćete, oduze život našem Veli i našem Mati, ozlijediše još dvojicu sumještana naše općine.

Velimir Bušić bio bi za svaku lokalnu zajednicu ljudsko bogatstvo. Poduzetnik, dobrotvor, organizator, čovjek koji je u politiku ušao tek kada je svoj život do kraja uredio da ne mora o nikome ovisiti. Posljednji put kad smo razgovarali s njim, u ljeto 2020. godine pričali smo i o tome koliko ga je politika umorila jer ispravljati krive drine nikad nije bilo jednostavno. A Velo je uistinu želio bolje sutra lokalnoj zajednici. Kako rekosmo, bio je slobodan čovjek, sve je stekao svojim radom, i svoje najbolje godine dao je za svoje selo, za svoju Goricu, za svoje Soviće i za svoje Grude.

Mate Grizelj tek je praktički počeo živjeti. Mi s portala Grude.com upoznali smo ga kao vjernog čitatelja s oznakom “obožavatelja stranice”. I uistinu, svaki komentar upao bi u oči. Napisao bi nešto mudro, a opet bi to začinio dozom humora, sebi svojstvenoj da smo se uistinu radovali vidjeti da je Mate nešto napisao. A onda u razgovoru saznasmo da se i zaposlio u struci, u Elektroprivredi i bili smo sretni jer će jedan mladi čovjek ostati ovdje, raditi na svojoj grudi. Uvijek nasmijan, uvijek na usluzi obitelji i prijateljima, bio je oličenje dobrote. I onda dođe vijest kakvu ni u snu nismo mogli sanjati.

Nažalost, nema ih više. Ostadoše suze, ostat će sjećanje na krvavi Stipanjdan, ostat će opomena, ostat će i poruka: Ne ponovilo se! I Stipanjdana će još biti, Velo i Mate su našli mir u Gospodinu, a na nama je da uz Gospodnju pomoć nađemo mir ovdje na zemlji. Kad je svetac, mora biti svete mise, i samo na njoj treba inzistirati.

Počivali u miru Božjem dobri ljudi.

U subotu, 6. kolovoza je sprovod Mate Grizelja u 16.00 sati, a Velimira Bušića u 18.30 sati na mjesnom groblju u Gorici.

Taj dan je Dan žalosti u općini Grude.

Ne ponovilo se!

Grude.com

Podijeli objavu