Naslovnica DRUŠTVO Otvoren je Pelješki most!

Otvoren je Pelješki most!

Podijeli objavu

Sinoć je u Komarnoj upriličeno svečano otvorenje Peljškog mosta – najvećeg strateškog projekta u povijesti moderne Republike Hrvatske i jednog u nizu uspjeha predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i čitave Vlade.

Radi se o kapitalnom projektu čiju je izgradnju sufinancirala i Europska unija iz EU-ovih fondova s bespovratnih 357 milijuna eura (85 posto troškova).

 

Svečanosti otvaranja nazočilo je visoko izaslanstvo HDZ-a predvođeno Borjanom Krišto, kandidatkinjom Hrvatskog narodnog sabora za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i predsjednikom dr. Draganom Čovićem.

Ovaj megasvjetski projekt koji je spojio hrvatski jug, okupio je brojne visoke uzvanike iz čitavog svijeta.

Od projekta Vlade RH, višestruke koristi imati će i Bosna i Hercegovina. Uz rasterećenje neumskog prometnog koridora, otvaraju se brojne gospodarske, ekonomske i kapitalne mogućnosti koje će naša zemlja definitivno znati iskoristiti.

“Otvorenje Pelješkog mosta, povijesni dan za sve Hrvate. To nije samo najvažniji infrastrukturni projekt za Hrvatsku, već i onaj koji ima velike koristi za BiH”, istaknuo je predsjednik Čović te čestitao svim ljudima Hrvatske.

Prelaskom prvih automobila i motocikala, uz veselje nazočnih građana i dužnosnika, veliki vatromet, trube, bengalke s brodica, pucnjavu Dubrovačkih trombunjera i zvona crkava Dubrovačke biskupije, svečano je otvoren i u promet pušten Pelješki most.

Nazočnima na svečanosti obratili su se župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić te potpredsjednik Vlade i resorni ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Kao izaslanica predsjednice Europske komisije obratila se potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, a video porukom kineski premijer Li Keqiang.

Potom su se nazočnima obratio državni vrh – predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te predsjednik Republike Zoran Milanović.

“Drage Hrvatice i Hrvati, uzvanici, gosti, prijatelji, ovo je povijesni dan za Hrvatsku! Obuzimaju me osjećaji radosti, ponosa i zahvalnosti jer smo ostvarili državni, strateški, svehrvatski i nadstranački projekt! Spajanje našega juga s ostatkom zemlje potez je u ravni ključnih trenutaka koje su nam priuštili hrvatski branitelji kada se oslobađala Hrvatska. Potez generacije koji smo realizirali skladno uz pomoć EU  sredstava. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovom velebnom projektu. Uspjeli smo zajedno. Ostvarili smo hrvatski san!“, istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.

Uslijedila je “Himna slobodi”, a u finalu njezinog izvođenja počeo je i vatromet, barke i brodice ispod mosta trubile su te su zapaljene bengalske vatre, a po mostu su se provezli automobili “Nevera” s jedne i Niko Pulić u svom automobilu s druge strane, sve uz pucnjavu Dubrovačkih trombunjera i zvonjavu svih crkvenih zvona u Dubrovačkoj biskupiji.

Najviši dužnosnici potom su otišli do početka mosta koji je potom blagoslovio biskup Dubrovačke biskupije Roko Glasnović.

Uzvanici su potom u Komarni dočekali motocikliste braniteljskih postrojbi te prve automobile s Brijeste.

Podijeli objavu