Naslovnica CRKVA Sveti Joakim i Ana – roditelji Blažene Djevice Marije

Sveti Joakim i Ana – roditelji Blažene Djevice Marije

Podijeli objavu

26. srpnja spominjemo se svetih Joakima i Ane, roditelja Blažene Djevice Marije.

O njima u Bibliji nema spomena, no zato se njihovo ime prvi put spominje u jednom apokrifnom spisu iz drugog stoljeća. Prema predaji, bili su pobožni, pravedni, imućni i mudri ljudi, a Marija njihova jedinica, rodila im se kad su već bili u poodmakloj dobi.

Joakim je polovicu prihoda dijelio siromasima, a polovicu je davao u hram. Kad se jednom nalazio u hramu prinoseći svoju žrtvu, neki Ruben predbacivao mu je nevrijednost jer s Anom nema djece. U Izraelu nijedan pravednik nije ostao bez potomaka. To je Joakima vrlo pogodilo pa se na 40 dana povukao u pustinju kako bi molio i postio te isprosio potomka od Gospodina.

U međuvremenu je i Ana vapila Gospodinu moleći za plodnost. Jednoga dana, ukazao se anđeo, prvo Joakimu u pustinji, a zatim i Ani: kako bi im navijestio da će postati Marijini roditelji – roditelji majke Isusove, majke Mesijine.

Ana i Joakim obećali su Gospodinu, ako im podari dijete, da će ga posvetiti u hramu. Ana je u poodmakloj dobi rodila kćer i dala joj ime Marija. Kad je Marija imala tri godine, roditelji su je odveli u hram i prikazali Gospodinu.

Pobožnost prema Marijinim roditeljima bila je raširena na Istoku od prvih dana kršćanstva, dok se na zapadu proširila od kraja 12. stoljeća.

U Europi i hrvatskim krajevima sveta Ana je posebno omiljena. Zazivaju je kod neplodnosti i izgubljenih stvari, a zaštitnica je majki i baka, trudnica i roditelja bez djece. Ime Joakim hebrejskog je porijekla i znači: ‘Bog čini jakima’. Ime Ana također je hebrejskog podrijekla i znači: koja se odlikuje milosrđem. Sveti Joakim i Ana postali su simbol starosti koja se otvara plodnosti milosti.

Laudato.hr

Podijeli objavu