Naslovnica POLITIKA Martinović: U proceduru ide prijedlog da HNŽ osigura besplatne udžbenike za sve...

Martinović: U proceduru ide prijedlog da HNŽ osigura besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola

Podijeli objavu

Nakon što je nedavno Vlada Hercegovačko-neretvanske županije donijela odluku kako će financirati kupovinu udžbenika za djecu od 1. do 5. razreda osnovnih škola, ista odluka će sada vjerojatno doživjeti dopunu.

U izjavi za Pogled.ba, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović nam je kazao kao će se spomenuta odluka proširiti na način da se učenicima svih razreda osnovnih škola osiguraju udžbenici iz županijskog proračuna.

-Radi se o inicijativi koja se razmatra već duže vrijeme, a ova odluka, zajedno da rebalansom županijskog proračuna trebala bi se naći u skupštinskoj proceduri u kolovozu i vjerujem da će biti usvojena. Analize govore kako u ovome trenutku županija može osigurati dovoljno novca za kupovinu udžbenika svim učenicima osnovnih škola i mislim da je naša obveza da to konačno i učinimo – rekao je Martinović za Pogled.ba.

Dodaje kako iz županijskog proračuna neće svake godine biti potrebno izdvajati novce za ovu namjenu jer će učenici na kraju godine vraćati udžbenike.

-Ova odluka je posebno važna obiteljima sa više djece jer su njihovi troškovi iznimno porasli zbog svih poskupljenja kojima svjedočimo već mjesecima. Nadamo se da će ovakva odluka barem djelomično pomoći obiteljima sa djecom, a mi ćemo tražiti i dodatne načine kako olakšati položaj tih obitelji naglašava zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a.

S obzirom da država već mjesecima prikuplja znatno više poreza nego je to bilo planirano, trebalo bi očekivati da se vlasti na svim razinama pozabave uvođenjem novih prava ugroženim kategorijama, osobito obiteljima sa djecom. I ovo što se događa pokazuje kako se pozitivnih pomaka ima, a za očekivati je kako će se nastaviti sa realizacijom sličnih ideja.

-Razmatraju se još neke opcije kada je u pitanju pomoć, studentima i neuposlenim osobama,razvojačenim braniteljima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji o kojima će javnost biti upoznata – zaključuje Martinović u izjavi za Pogled.ba.

Pogled.ba

Podijeli objavu