Naslovnica SERVISNE INFORMACIJE UPOZORENJE! Pred nama je još jedan toplinski val

UPOZORENJE! Pred nama je još jedan toplinski val

Podijeli objavu

Oslabljena hladna fronta će noćas i sljedećih nekoliko dana ipak koliko toliko sniziti temperature zraka, tako da će i dalje biti sunčano, sunčano vrlo toplo, ponegdje i vruće vrijeme, ali ipak ne kao što je to bilo danas i jučer.

Dojam ugodnijeg vremena pojačavati će umjeren i pojačan sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu i u Hercegovini zapuhat će umjerena, povremeno jaka bura i sjeverozapadni vjetar.

Dnevne temperature zraka sljedećih dana kretat će se uglavnom od 25°C do 34°C, a noćne i jutarnje od 15°C do 24°C.

Sredinom sljedećeh tjedna područje sniženog tlaka zraka premjestiti će se nad zapad i jugozapad Europe, što će kod njih prouzročiti pojavu izuzetno jakih nepogoda što će njima donijeti i osjetnije osvježenje.

Međutim na prednjoj strani toga sniženog tlaka zraka će u sklopu visokog tlaka zraka nad Sredozemljem nama ponovno stizati vrlo vruć zrak sa sjevera Afrike, tako da će u takvim okolnostima drugi dio sljedećehćg tjedna sasvim sigurno obilježiti novi ozbiljniji val vrućina.

Prema najnovijim temperaturnim prognozama nerijetko će obilježiti temperaturni maksimumi do i preko 35°C, lokalno će temperature dosegnuti jako vrućih 43°C.

U ovakvim okolnostima budući da je vegetacija suha i da veliki dio naše regije već ima velikih problema sa sušom, opasnost od nastanka i širenje šumskih požara biti će izuzetno velika.

Nadajmo se da će prognoze ovakve temperaturne maksimume narednih dana ublažiti, jer ukoliko ne ublaže, čeka nas zaista jako vruć i neugodno sparan kraj ovog mjeseca – stoji u objavi na stranici Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna.

Podijeli objavu