Naslovnica SVIJET Toliko o sankcijama: Rusija u suficitu od 70 milijardi dolara

Toliko o sankcijama: Rusija u suficitu od 70 milijardi dolara

Podijeli objavu

Suficit na računu tekućih plaćanja Rusije dostigao je u drugom kvartalu ove godine rekordnih 70,1 milijardu dolara.

Do toga je došlo pošto su rastući prihodi od izvoza energenata i druge robe pomogli da se neutralizira uticaj američkih i europskih sankcija uvedenih zbog invazije Moskve na Ukrajinu, izvještava “Bloomberg”.

Prema podacima centralne banke Rusije, objavljenim danas, ovo je najveći suficit na ruskom tekućem računu najmanje od 1994. godine. Stanje takućeg računa je najšira mjera trgovine robom i uslugama.

Kolaps uvoza prouzročen sankcijama doprio je suficitu, koji je ključan za ekonomski spas te zemlje u vrijeme kada SAD i saveznici nastoje izolirati Rusiju. Ukupan suficit tekućih plaćanja za prvih šest mjeseci 2022. dostigao je 138,5 milijardi dolara, priopćila je centralna banka, prenosi Tanjug.

Izvoz je u drugom kvartalu iznosio 153,1 milijardu dolara, što je neznatno manje u odnosu na 166,4 milijarde dolara u prvom tromesečju, prema podacima Banke Rusije.

Uvoz je također pao u razdoblju travanj – lipanj na 72,3 milijarde dolara s 88,7 milijardi iz prethodna tri mjeseca.

Rastući suficit tekućeg računa, u kombinaciji s jasnom kontrolom kapitala kojom je limitirana potražnja za devizama, pomogao je rublji da postane valuta sa najboljim tržišnim učinkom ove godine među konkurentima iz ekonomija u usponu.

Biznisinfo.ba

Podijeli objavu