Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Svečano otvorena cesta Neum-Stolac

  Svečano otvorena cesta Neum-Stolac

  Podijeli objavu

  Današnji datum, 30. lipnja, je s nestrpljenjem čekan kako od lokalnog stanovništva, tako i od svih gostiju koji dolaze u Neum.

  Naime, danas, u 12:00 sati na raskrižju Babin Do svečano je otvorena i puštena u promet nova magistralna cesta M17.3 Neum – Stolac – piše Neum.online.

  Otvaranju magistralne ceste nazočio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenici premijera Jelka Milićević i Vesko Drljača, kao i ministri u Vladi Federacije BiH.

  Svečane vrpce prerezali su Ljubo Pravdić, direktor JP Cesta Federacije BiH, te načelnik Neuma Dragan Jurković i gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković.

  Na svečanom otvaranju nazočio je i načelnik Neuma Dragan Jurković te je o važnosti ove ceste za Neum i njegove stanovnike rekao: “Četrdesetak godina smo čekali na ovu cestu i evo napokon smo je dobili. Ona za nas predstavlja izlazak iz izoliranosti i otvaranje prema unutrašnjosti. Dosta nam znači i za turizam, za turističku sezonu i za njezino produženje.

  U gospodarskom smislu uz ovu cestu planiramo otvoriti dvije industrijske zone i na taj način pokrenemo i gospodarski razvoj kako bi imali i proizvodne kapacitete osim turizma koji je ovdje glavna okosnica razvoja.

  Svjedoci smo da se i zaleđe Neuma pomalo budi i nadamo se da će se i ruralni turizam s prolaskom ove ceste kvalitetnije razvijati.”, zaključuje Jurković.

  Ukupna vrijednost projekta je 96.523.354,33 maraka, a sredstva je osigurala Vlada Federacije BiH, i to 20.180.376 maraka iz vlastitih sredstava (proračuna FBiH i sredstava JP Ceste FBiH), te kreditnih aranžmana s međunarodnim financijskim institucijama (kreditna sredstva Svjetske banke i Europske investicijske banke u iznosu od 75.463.246 maraka, te EBRD-a u iznosu od 879.732,33 maraka).

  Neum se s ovom cestom napokon povezao s ostatkom Hercegovine, a ukupna dužina izgrađene dionice je 36,47 kilometara.

  Neum.online

  Podijeli objavu