Naslovnica SPORT Tradicija stara 66 godina: Nogomet i druženje uz seoske lige postale su...

Tradicija stara 66 godina: Nogomet i druženje uz seoske lige postale su nezaobilazni dio Brotnja!

Podijeli objavu

Stiglo je ljeto, a uskoro će početi i Malonogometna liga mjesnih zajednica općine Čitluk – Brotnjo 2022. Iako se u ovome obliku igra od 2003. godine, njezini počeci sežu u sada već daleku 1956. godinu, čime s ponosom nosi naslov najstarije nogometne lige u Hercegovini.

Tadašnja „seoska liga“ igrala se na velikom terenu, dok se današnja liga, uz donedavno iznimku finala, igra na malonogometnim terenima. No, to ne mijenja stvar kad je u pitanju tradicija duga 66 godina.

Brotnjak po majci, gosp. Nikica Šiljeg iz Ljubuškog, 2019. godine napisao je članak na osnovu podataka koje je sasvim slučajno prikupio o najstarijoj nogometnoj ligi u Hercegovini – našoj čitlučkoj odnosno broćanskoj.

„Radeći i listajući prašnjave listove prijeratne mostarske „Slobode“ u čitaonici Narodne knjižnice HNŽ u Mostaru (poznatija kao knjižnica u „Kosači“ ), a s ciljem prikupljanja građe za monografiju Rukometnog kluba Izviđač iz Ljubuškog, u obilju zanimljivog materijala naletjeh na sportskim stranicama toga lista na maleni člančić pod naslovom „Opštinska liga u Čitluku“, potpisan inicijalima S. V. i sa 32 retka teksta i s datumom objave 19. srpnja 1956. Godine.

Blago rečeno, bih iznenađen, ako ništa drugo a ono zbog godine kada se to natjecanje igralo, ali istovremeno i obradovan činjenicom kako se netom po uspostavi novoutemeljene općine Čitluk upravo na njenom teritoriju igalo najvjerojatnije prvo natjecanje ovakvog tipa na ovim našim hercegovačkim prostorima.

Termin najvjerojatnije stoji iz razloga što bi ga valjalo potkrijepiti i po mogućnosti potvrditi i iz nekog drugog izvora (npr. ako je što o tome zabilježeno u tadašnjem sarajevskom dnevnom listu „Oslobođenje“ ili pak u zagrebačkom „Narodnom sportu“, preteči današnjih „Sportskih novosti“ ), ali kako trenutačno stoje stvari, ovo je, barem što je meni poznato, najstariji spomen početaka nekog ovakvog natjecanja u Hercegovini. I Čitluk, može biti ponosan na tu činjenicu.

Ukratko, članak informira o tome kako su „završene pripreme za formiranje čitlučke opštinske futbalske lige“, kao se za natjecanje prijavilo šest klubova, te kako „se u završnoj fazi formiranja nalaze još tri kluba koja će se najvjerojatnije uključiti u seosku ligu“.

Sam termin klub bi trebalo malo bolje rasvijetliti i objasniti, pogotovo u vezi s onim što danas pod tim terminom podrazumijevamo, ali svakako stoji kako pod tim terminom treba razumijeti više momčad nekog sela, današnje mjesne zajednice, a ne klub kako ga mi u današnjem svijetlu znamo.

Dalje se ističe kako je predviđeno da natjecanje započne tijekom srpnja te godine, te ističu favoriti za osvajanje prvog mjesta (Budućnost iz Međugorja i Boksit iz Blatnice slove kako glavni kandidati za naslov ), a posebice se pohvalo govori o „omladini Međugorja koja je u vrlo kratkom vremenskom razmaku izgradila igralište na vrlo kamenitom terenu“, a „slično je učinila i omladina Blatnice i nekih drugih sela čitlučke općine“. Članak završava konstatacijom kako je „na skupštini predstavnika klubova gdje je izabran i odbor za rukovođenje takmičenjem zaključeno je između ostalog da se u okviru klubova formiraju i druge sekcije ( na pr. Odbojka )“.

No, tu priča ne staje, jer već na susjednoj stranici je objavljena i druga vijest o istom natjecanju, zapravo „o rezultatima prvog kola čitlučke lige koje je odigrano u nedjelju 15. jula“ i u okviru kojeg su postignuti slijedeći rezultati : u Međugorju : Budućnost – Boksit ( Blatnica ) 1 : 2, u Krehin Gracu : Mladost – Zadrugar ( Čitluk ) 4 : 1 i u Slipčićima : Borac – Radnik ( Dobro Selo ) 3 : 4.

Odmah ispod navedenih rezultata je i napomena kako je „komisija za takmičenje poništila je utakmicu u Slipčićima i naknadno će odrediti termin odigravanja nove“, bez detaljnijeg obrazloženja takve odluke i s rasporedom utakmica drugog kola u nastavku teksta.

Dva navedena početna teksta, bez obzira na svoju kratkoću, su značajna i jako sadržajna. Ona govore kako o sustavu natjecanja (dakle, igra se liga, a ne kup ili neki drugi oblik natjecanja ), tako i o broju sudionika (ipak, šest klubova, bez obzira na najavljeno priključenje još tri kluba, do čega očito nije došlo), kao i o zanimljivim rezultatima (dvije gostujuće pobjede izborene na terenu i bez obzira što je natjecateljsko tijelo naknadno odlučilo kako će poništiti utakmicu odigranu u Slipčićima?).“ – zaključuje svoj osvrt gosp. Šiljeg.

Pripreme za ovogodišnju Malonogometnu ligu mjesnih zajednica općine Čitluk su u punom jeku, a ona bi trebala početi sredinom srpnja. Nogometnih majstorija i večernjih druženja neće nedostajati ni ovoga ljeta diljem Brotnja.

Brotnjo.info

Podijeli objavu