Naslovnica DRUŠTVO Prof.dr.sc. Milenko Bevanda izabran za dopisnog člana Hrvatske akademije za znanost i...

Prof.dr.sc. Milenko Bevanda izabran za dopisnog člana Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH

Podijeli objavu

Povelje Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Bosne i Hercegovine dodijeljene su u četvrtak u Mostaru počasnim članovima Akademije te suradnicima za doprinos znanosti, književnosti i umjetnosti.

Na svečanosti je Brotnjaku prof.dr.sc Milenku Bevandi, redovitom profesoru, prorektoru za biomedicinu na SUM-u te dugogodišnjem dekanu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, zbog važnog doprinosa razvoju medicinske znanosti, uručena povelja kojom postaje dopisnim članom HAZU-a BiH.

Tijekom svečanosti istaknuta je uloga Akademije u kulturnom i umjetničkom životu Hrvata u BiH s osvrtom na trenutnu političku situaciju u BiH te nastojanjima Hrvata da ostvare svoja prava.

Predsjednik HAZU BiH Mladen Bevanda podsjetio kako HAZU BiH nije indiferentan prema položaju naroda čija je ona najveća znanstvena ustanova.
”Govorili smo više puta o ponižavajućem položaju hrvatskog naroda u BiH i za godinu dana smo uputili pet priopćenja tražeći odgovore na pitanja zašto je hrvatskom narodu oduzeto pravo biranja svojih predstavnika”, rekao je.

Poručeno je kako nema političke volje da se riješi apsurdnost u bih te da i veliki svjetski mirotvorci, među kojima i dobitnici Nobelovih nagrada, nisu toliko dugo tražili svoja prava koliko tugo to traže Hrvati u BiH. Hrvatska akademija za znanost i umjetnost (HAZU) u BiH osnovana je 23. lipnja 2014. godine i na taj datum se obilježava Dan Akademije.

Podijeli objavu