Naslovnica KULTURA Miro Petric: Cilj je da djeca organizirano dolaze održati sat nastave na...

Miro Petric: Cilj je da djeca organizirano dolaze održati sat nastave na otvorenom iz prirode, povijesti i hrvatskog jezika.

Podijeli objavu

U selu čitluk kod Posušja, na obiteljskom imanju Mire Petrica, posjetitelje će oduševiti mali botanički vrt autohtonih hercegovačkih biljaka, u koji su smještena i dva vrijedna kiparska djela:kip Judite, postavljen 2019., te kip Brižnice-matere naše,otkriven i blagoslovljen ovaj vikend.

Radi se o djelu koje je vlasnik imanja i ujedno i idejni tvorac Miro Petric posvetio svim majkama, želeći im odati priznanje, dati im na važnosti kao glavnim nositeljicama obitelji.

„Cijeli ovaj prostor sam zamislio kao stjecište nečega što je specifično za ovaj kraj, a potom sam dobio ideju sve to oplemeniti sa umjetnošću, koju volim još iz gimnazijskih dana. Moj glavni cilj i ideja je da djeca ovdje dolaze organizirano održati sat nastave iz prirode, povijesti, hrvatskog jezika, naravno sve to uz šetnju prirodom“, kazao je Miro Petric.

Kada ljudi slično razmišljaju, onda se rađaju ideje, poput ovih kipova Mire Petrica, koje je izradio njegov dugogodišnji prijatelj fra Joakim Gregor, gvardijan i kipar s otoka Hvara.

„Kako ćeš pretočiti osjećaje o materi u nešto što se zove bronca? Kako pojam topline i ljudskosti, što predstavljaju naše majke, staviti u hladnu broncu ili kamen, nego nekim stihom, riječju…što je znao i upravo osmislio Miro“, pojasnio je fra Joakim Gregor.

Blagoslov kipa Brižnice-matere naše okupio je brojne uzvanike iz svijeta gospodarstva, crkve i umjetnosti.

Ove skulpture ostaju kao pečat povijesti u botaničkom vrtu ovog malog hercegovačkog mjesta, s nadom da će mladi naraštaji učiti kroz njih o povijesti, ali i prirodi hercegovačkog kraja.

Podijeli objavu