Naslovnica SVIJET Rusi objavili da su u Ukrajini ubijena čak 74 Hrvata

Rusi objavili da su u Ukrajini ubijena čak 74 Hrvata

Podijeli objavu
LUK??YANIVKA, KYIV PROVINCE, UKRAINE, MARCH 28: Ukrainian army servicemen and Territorial Defense Force units take cover behind military armored vehicles as they advance to the battlefield to fight against Russian army in Luk??yanivka frontline, eastern of Kyiv, Ukraine, March 28th, 2022. (Photo by Narciso Contreras/Anadolu Agency via Getty Images)

Od početka specijalne operacije u Ukrajini ubijena su 74 hrvatska državljana koji su se borili na strani Ukrajine. Ukupno se na strani Ukrajine borilo 204 Hrvata, a sada ih je ostalo još 79, dok je 51 napustio Ukrajinu, objavilo je u petak rusko Ministarstvo obrane u svom dnevnom izvještaju o stanju na ukrajinskom ratištu.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kazao nam je u subotu kako “zasad Ministarstvo vanjskih poslova ni hrvatska Vlada nemaju informaciju da je u ratu u Ukrajini poginuo ijedan hrvatski državljanin”.

– Odlazak naših državljana u rat u Ukrajinu je njihova osobna stvar i mi o tome nemamo nikakve informacije niti o tome vodimo evidenciju. No, čini nam se nevjerojatno da bi toliki broj naših državljana poginuo a da mi to ne znamo. Odnosno, da nitko od nas nije zatražio konzularnu pomoć pa niti za izdavanje sprovodnice. Mogu kazati da ni naša veleposlanica u Ukrajini, gospođa Anica Djamić nema informacije da je u Ukrajini poginuo i jedan hrvatski državljanin, rekao je Grlić Radman.

Iz Ministarstva vanjskih poslova dodatno smo dobili informaciju oko ove situacije.

– MVEP nije upoznat s navedenim informacijama. U prilog tome govori činjenica da Veleposlanstvo RH u Ukrajini od početka ruske agresije na Ukrajinu nije izdalo nijednu sprovodnicu. Stoga, apeliramo na suzdržavanje od širenja nepovjerenih informacija osjetljive naravi, naveli su u MVEP-u.

Jutarnji.hr

Podijeli objavu