Naslovnica POLJOPRIVREDA Utjecaj ljetnih vrućina na domaće životinje

Utjecaj ljetnih vrućina na domaće životinje

Podijeli objavu

Temperatura zraka jedan je od najvažnijih čimbenika mikroklime koji direktno utječe na zdravlje, ponašanje, rast, iskorištavanje hrane i reprodukciju domaćih životinja.

Domaće životinje osjetljivije su na više nego na niže temperature a u tom smislu najmanje su osjetljivi konji jer imaju mogućnost obilnog znojenja zbog dobre aktivnosti znojnih žlijezda.

Goveda, koze, ovce, svinje i perad puno teže podnose nepovoljno djelovanje visokih temperatura, a kod visoko proizvodnih krava dolazi do pada proizvodnje i do 50% . Također manje plemenite pasmine bolje podnose nepovoljne mikroklimatske uvijete od plemenitih pasmina.

Na našem području zastupljena su uglavnom manja stada koja se drže ekstenzivno u improviziranim nastambama gdje su ulaganja u gradnju bila skromna a kapacitet objekta često nije odgovarao potrebama životinja koje u njemu borave. Temperaturni stres i temperaturni udar javlja se prvenstveno kod životinja koje borave u zatvorenim, prenapučenim objektima sa slabom ventilacijom.

Optimalne i dopuštene proizvodne temperature zraka u biozoni životinja u stajama po vrstama i kategorijama domaćih životinja ( Asaj, 1997.)

Preporuke za zaštitu domaćih životinja od vrućina:

Visoke temperature utječu na apetit životinja, stoga ih obilnije treba hraniti u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima.

Životinjama je potrebno osigurati dovoljne količine svježe vode.

Potrebno je češće čistiti prostirku i stajnjak koji dodatno zagrijava prostor.

Kod izgradnje objekta potrebno je voditi brigu o stvaranju uvjeta za prirodnu ventilaciju ili ugradnju ventilacije.

Izgradnjom nadstrešnice ili sadnjom drveća štitimo životinje od direktnog sunca.

U govedarskoj proizvodnji preporuka je poluotvoreni sustav držanja koji poboljšava mikroklimu a samim time utječe na proizvodne rezultate.

Postavljanje dodatne ventilacije unutar objekta te korištenje sistema hlađenja vodom.

Paziti da objekt nije prenapučen.

Redovno praćenje temperature i vlažnosti zraka kako bi se na vrijeme moglo reagirati.

Mija Golemac, dipl.ing.agr. / FAZ.ba

Podijeli objavu