Naslovnica POLITIKA PDV smanjen na 5% za osnovne životne namirnice, luksuz će se oporezivati...

PDV smanjen na 5% za osnovne životne namirnice, luksuz će se oporezivati sa stopom od 22%

Podijeli objavu

Izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su na današnjoj sjednici dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kojim se na pet posto smanjuje stopa PDV-a na osnovne životne naminirnice, a na 22 posto se povećava stopa na luksuznu robu.

Za je glasovalo 14 izaslanika.

Ovaj zakon je ranije razmatrao i usvojio i Zastupnički dom BiH, ali u drugačijem tekstu, tako da će ići u proceduru usuglašavanja teksta – piše Faktor.ba.

Usvojeni Prijedlog zakona o dopunama Zakona o PDV-u podrazumijeva da se po sniženoj stopi PDV-a od pet posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara, i to lijekova, brašno, kruh dobijen od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog podrijetla, sol, šećer i homogenizirana dječija hrana.

Istom izmjenom podrazumijeva se i to da se povećanim PDV-om od 22 posto oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića, visokokvalitetne cigarete i cigarilosi, luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna, nakit i srodni proizvodi, satovi vrhunski električni ili optički aparati, luksuzna vozila, umjetnička djela, oružje.

Kada bi Zakon mogao stupiti na snagu nije poznato.

Podijeli objavu