Naslovnica POLITIKA Načelnik Radišić na obilježavanja 50 godina postojanja Saveza općina i gradova Federacije...

Načelnik Radišić na obilježavanja 50 godina postojanja Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine

Podijeli objavu

Jučer je u Neumu održana svečanost obilježavanja 50 godina postojanja Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine.

Svečanosti je nazočilo 80-ak sudionika, predstavnika lokalnih vlasti, državnih i entitetskih vlasti, međunarodnih i domaćih organizacija i veleposlanstva među kojima je i načenik općine Čitluk Marin Radišić.

Skup je otvorio predsjedsjedatelj Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH, Suad Huskić. Na skupu su se obratili entitetski i državni predstavnici, predstavnici veleposlanstva Kraljevine Švedske i Švicarske Konfederacije, Saveza općina i gradova Republike Srpske, Vijeća Europe, Mreže asocijacija lokalnih i regionalnih vlasti Jugoistočne Europe.

Direktorica Saveza, Vesna Travljanin u svome obraćanju podsjetila je prisutne kroz kako teško razdoblje je prošao Saveza u ovih 50 godina. Travljanin je istaknula uspjehe koji stoje iza Saveza, ali naglasila i velike izazove koji stoje ispred, a koji su u značajnoj mjeri sadržani i u Strategiji razvoja Saveza za razdoblje 2022. – 2027. koja je usvojena na radnom dijelu Skupštine Saveza koja je prethodila svečanosti.

Ovom prigodom upriličeno je potpisivanje Sporazuma Saveza s Federalnim ministarstvom financija i Razvojnom bankom Federacije o osnivanju financijskog mehanizma za podršku jedinicama lokalne samouprave pri apliciranju na EU i ostale fondove. Namjera fonda je da se putem Razvojne banke omogući lokalnim vlastima beskamatna sredstva za financiranje svih vrsta troškova koji nastaju za predfinanciranje i sufinanciranje odobrenih projekata – priopćeno je iz Saveza općina i gradova FBiH.

Podijeli objavu