Naslovnica GOSPODARSTVO Očekuje se rast cijena ogrjeva za 20 do 30%

  Očekuje se rast cijena ogrjeva za 20 do 30%

  Podijeli objavu

  Drastičan skok cijena u posljednjih nekoliko mjeseci zabilježen je na području cijele Bosne i Hercegovine. Tako je poskupilo gorivo, prehrambene namirnice, lijekovi te druge osnovne potrepštine.

  Strah kako će pred jesen biti još veće cijene doveo je do toga da su se građani upustili u nabavku ogrijeva.

  Iz jedne tvrtke koja se bavi prodajom ogrjeva za portal “Avaza” govorili su o ovoj temi.

  Kako kažu, situacija takva da je došlo do određenog stagniranja.

  – Nije došlo do promjena cijena, unatoč najavama. Cijena peleta i dalje je ista, 640 KM po toni, dok su iscjepana drva poskupila dodatnih 10 KM po metru, a sve zbog nedodstatka sirovine. Mi evo ne radimo čak ni danas, jer nemamo dovoljno robe za rad – govore.

  Dodaje kako su radnike poslali na godišnji odmor, dok ne prikupe dovoljno sirovine za rad. Nemamo sirovine za rad, nemamo drva za cijepanje. Zbog toga je došlo do poskupljenja na tržištu i samim time do iscjepanih drva kao gotovog proizvoda. Ostali proizvodi nisu mijenjali cijenu proteklih 15-tak dana.

  Na pitanje odakle uzimaju sirovine, kazao je da ih prikupljaju od državnih šumarstava.

  – Nedavno je bilo najava o poskupljenju peleta. Mi smo uspjeli to nekako premostiti s drugim alternativnim dobavljačima. Međutim, malo je situacija stagnirala i stala su poskupljenja zbog najave ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca kako će doći do zabrane izvoza. Tako, da sada smo u nekoj tampon zoni gdje se ne zna hoće li će biti usvojeno ili neće. Još uvijek su dobavljači u nedoumici. Svakako ako ne dođe do toga, čeka nas poskupljenje i najvjerojatnije da će cijene ići 20 do 30 posto na gore – rečeno je za portal “Avaza”.

  Podijeli objavu