Naslovnica GOSPODARSTVO Za 15 dana građani dojavili 72 prijave koje se odnose na nelegalnu...

  Za 15 dana građani dojavili 72 prijave koje se odnose na nelegalnu prodaju duhana

  Podijeli objavu

  U prvih petnaest dana javne kampanje „Stop švercu“ koju provdi Uprava za neizravno oporezivanje zaprimljene su 72 informacije koje se odnose na nelegalnu prodaju duhana i cigareta na tržištu Bosne i Hercegovine.

  Informacije su zaprimljene putem poziva na otvorenu liniju, čiji je broj 080 02 06 07, te slanjem poruka s fotografijama i lokacijama mjesta gdje se vrši nezakonita prodaja cigareta na viber broj 065 355 155. Sve prijave će biti predmet detaljnih provjera koje će na terenu vršiti službenici Sektora za provođenje propisa u Upravi za indirektno oporezivanje.

  “Uprava za neizravno oporezivanje posebnu zahvalnost izražava građanima Bosne i Herecgovine, koji mogu biti naš, izuzetno značajan „inspektor“, budući da upravo oni u svojim lokalnim sredinama najbolje znaju tko i gdje vrši nezakonit promet duhanom i cigaretama. Važno je nagalasti kako su svi pozivi besplatni i anonimni, te u potpunosti garantiramo anonimnost prijavitelja nezakonitih radnji.” – priopćeno je iz UNO-a.

  Prihodi od neizravnih poreza (PDV-a, akciza, carina i cestarina), od najvećeg su značaja za ukupnu fiskalnu stabilnost cijele Bosne i Hercegovine. Novcem prikupljenim od tih poreza u najvećoj mjeri se financiraju zdravstvo, školstvo, cestovna infrastruktura, razna socijalna davanja i slično. Samo u prvih pet mjeseci UNO je prikupio 3 milijarde i 833 milijuna KM, što je više za 739 milijuna ili 24 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

  Samo po onovu trošarime na duhan i duhanske prerađevine u pet mjeseci 2022. godine UNO je prikupila 362 milijuna KM, što je za 76 milijuna KM više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

  Podijeli objavu