Naslovnica DRUŠTVO Šok i tuga u Kantonu Sarajevo: Otkazan događaj godine

Šok i tuga u Kantonu Sarajevo: Otkazan događaj godine

Podijeli objavu

Tradicionalna Čevljanska korida, „najveće narodno veselje“ u BiH (op.ur. najveće u kantonu Sarajevo, u BiH ipak ne), neće biti održana 30. i 31. srpnja 2022. godine, kako je ranije bilo predviđeno.

Iako je postojala mogućnost da Čevljanska korida bude održana, nakon dvogodišnje pauze zbog koronavirusa, to se ipak neće dogoditi.

– Članovi udruge Čevljanska korida su nakon nekoliko održanih sastanaka zaključili da ne postoje prije svega tehnički uvjeti za održavanje. Manifestacija se održava na 90 posto privatnih posjeda na kojima nastaje velika šteta i za njihovo namirenje je potreban veliki novac koji nismo u stanju osigurati. Zatim, tu je i utjecaj sveukupne situacije u okruženju koja ne doprinosi pozitivnom ambijentu za održavanje Čevljanske koride – rekao je za glasilo SDA Faktor.ba Besim Gljiva, predsjednik Upravnog odbora Čevljanske koride.

Dodao je da smo u izbornoj godini, u svijetu se vode ratovi, u našoj zemlji ne cvjetaju ruže…

– Došlo je do znatnih poskupljenja i bili bi primorani podizati cijene ulaznica i svega ostalog, što ne bi bilo popularno, s obzirom na ekonomsku situaciju. Iako smo bili u velikoj dilemi, smatramo da je ovo dobar potez. Čevljanska korida je najbrojnija manifestacija u BiH i šire i za njenu organizaciju je potrebno osigurati sve aspekte, od materijalnih do sigurnosnih, što u ovom trenutku nismo spremni. Korona je prekinula dugogodišnje održavanje najvećeg narodnog skupa i vrlo je zahtjevno to sve pokrenuti. Nadamo se da ćemo iduće godine imati bolju sveukupnu klimu i da ćemo uspjeti napuniti čevljanske livade veselim licima naših Bosanaca i Hercegovaca, kao i gostiju koji dolaze iz cijelog regije – rekao je Gljiva.

Podijeli objavu