Naslovnica GOSPODARSTVO Žilavka Selekcija podruma Vilinka osvojila zlatnu medalju na ovogodišnjem Decanteru!

  Žilavka Selekcija podruma Vilinka osvojila zlatnu medalju na ovogodišnjem Decanteru!

  Podijeli objavu

  Vina iz Bosne i Hercegovine pokupila su ukupno 23 medalje na 19. izdanju Decanter World Wine Awards, među 18.244 različitih etiketa (150 više nego prošle godine koja je do sada bila rekordna), a koje su pristigle iz 54 zemlje svijeta.

  Tijekom dva tjedna, gotovo 250 međunarodnih stručnjaka za vino, uključujući 41 majstora vina i 13 majstora sommeliera, dodijelilo je 50 Best ih Show medalja, 165 platinastih, 676 zlatnih, 5.900 srebrnih i 8.074 brončanih – piše Agroklub.ba.

  Najbolja vina iz BiH

  S najvećeg svjetskog ocjenjivanja vina u Londonu, bh. vina se vraćaju s jednim zlatom, osam srebrenih i 14 brončanih medalja. Žilavka Selekcija iz Mostarskog vinogorja, podruma Vilinka, dobila je visokih 96 bodova i okitila se zlatom. Ovoj vinariji pripala je i jedna srebrna medalja za crveno vino X Line Cuvee (Trnjak, Cabernet Sauvignon, Merlot).

  Srebrenom su nagrađene i dvije vinarije iz Ljubuškog (Škegro i Begić), dok su dupla srebra pripala vinarijama Rubis iz Međugorja i Jungić iz Banje Luke, srebro je dobilo i vino Vranac iz Podruma Manastira Tvrdoš. Tri vinarije iz Ljubuškog odnijele su kući broncu, kao i po dvije etikete iz Mostarskog Vinogorja i Hercegovine te po jedna iz Međugorja (Carska vina) i Banja Luke.

  Vina se na ovom natjecanju ocjenjuju u nekoliko ciklusa. U prvom se na slijepo kušaju sva i kategoriziraju prema bodovima komisije. Zlato mora imati 95 – 96 bodova, srebro 90 – 94, bronca 86 – 89, dok za oznaku odobrenja kao prihvatljivo, jednostavno vino mora imati najmanje 83 – 85 bodova.

  Najbolje ocijenjena u prvom krugu, zlata, sljedećeg tjedna se ponovo kušaju, s tim da su ovoga puta kategorizirana tako da ocjenjivači znaju odakle uzorci dolaze (država, regija i podregija) od koje je vrste grožđa vino napravljeno, godinu berbe te raspon prodajne cijene butelje istog.

  Pobjednici tako određenih kategorija osvajaju platinaste medalje. Kako bi bili proglašeni najbolji od najboljih, vina s platinastim odličjima se u pripetavanju kušaju još jednom te se na kraju kreira popis 50 najboljih vina svijeta.

  Podijeli objavu