Naslovnica Povijest Prije 30. godina u rano jutro započela je operacija Čagalj (Lipanjske zore)

Prije 30. godina u rano jutro započela je operacija Čagalj (Lipanjske zore)

Podijeli objavu

Na današnji dan 1992. godine započela je vojna operacija Čagal (Lipanjske zore) u kojoj je HVO oslobodio dolinu Neretve od srbočetničkog agresora.

Jedan od sudionika operacije Čagalj Brotnjak Milenko Dugandžić Midža, zapovjednik dirvezantskog voda iz Čitluka, prije nekoliko godina za Dnevni list iznosio je detalje iz akcije kojom je vojska RS-a odbačena gotovo do današnje entitetske linije.

Duganžić je prepričao kronologiju događaja tog 7. lipnja 1992. iz perspektive zapovjednika diverzantskog voda iz Čitluka, a koji je nastupao s ciljem zauzimanja groblja u Ševaš Njivama i blokade prometnice Domanovići-Ševaš Njive.

Dugandžić posebno naglašava kako je ova akcija pripremljena te provedena po najvišim vojničkim standardima i uz zaštitu tajnosti podataka i zbog čega je na koncu i pokazala kako se postrojbe HVO-a mogu suprotstaviti tehnički, ali i brojčano nadmoćnijem neprijatelju.

Zapovjednik u operaciji bio je general Janko Bobetko sa svojim zapovjednim mjestom u Kuli Norinskoj-Metković, dok se zapovjedništvo Operativne zone jugoistočna Hercegovina sa zapovjednikom Zdravkom Andabakom i Željkom Akrapom nalazilo u Međugorju.

Akcija je zamišljena da bude hrvatskog karaktera i zbog toga u oslobađanju nisu sudjelovale mješovite postrojbe, a za navedenu akciju svaka od općina u Hercegovini trebala je osposobiti po jednu satniju.

Dugandžić kao neke od detalja navodi i situaciju u kojoj je prilikom prelaska Neretve kod Počitelja jedan od sudionika ispao iz gumenog čamca, dok je pak kod samostalnog voda iz Čitluka došlo do toga da su ih određeni vodiči napustili zbog čega su imali problema u svojem djelovanju.

U ranim jutarnjim satima 7. lipnja dolazi do žestokih okršaja s VRS-om te je tako primjerice diverzantski vod Čitluk vodio bitku s VRS-om puna dva sata u Ševaš Njivama u njoj je život izgubio jedan, ranjeno troje branitelja.

Borba se vodila prsa u prsa na udaljenosti i do 10 metara, a tijekom okršaja na njih su krenula i dva tenka VRS-a, no zahvaljujući pogotku iz minobacača među posadom je nastala panika i napuštanje tenkova. Postrojba iz Gruda pak imala je četvero poginulih u osvajanju Ševaš Njiva.

U 9 sati spomenutog dana sve grupe koje su sudjelovale u akciji sastale su se u Ševaš Njivama i tada je Dugandžić, kako tvrdi, nazvao zapovjedništvo OZJIH i prenio im kako je akcija Čagalj uspješno završena.

Nakon smjene sve poslije su bile popune, utvrđivanje položaja, jačanje pravaca, izmjene pravaca, dodaje Dugandžić, koji naglašava kako je ova operacije pokazala kako se boriti protiv neprijatelja koji je tehnički (8:1) i brojčano nadmoćniji, a u pripremi operacije bili su uključeni samo zapovjednici kako bi se očuvala tajnost.

Podijeli objavu