Naslovnica DRUŠTVO Obilježena 30. obljetnica osnutka PPN ”Ludvig Pavlović”

Obilježena 30. obljetnica osnutka PPN ”Ludvig Pavlović”

Podijeli objavu

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i misom za sve poginule i umrle pripadnike danas je u Ljubuškom obilježena 30. godišnjica osnutka Postrojbe za posebne namjene “Ludvig Pavlović”, postrojbe kroz koju je tijekom Domovinskoga rata prošlo gotovo 700 pripadnika, a gotovo da nema bojišnice na kojoj nisu iskazali vojničku i ljudsku hrabrost.

„Čast nam je i zadovoljstvo da je Postrojba za posebne namjene “Ludvig Pavlović” odabrala Ljubuški za mjesto obilježavanja svoje 30. godišnjice“, istaknuo je Vedran Markotić, gradonačelnik Ljubuškog koji je danas uz druge gradske i županijske čelnike položio svijeće na glavnom gradskom trgu za sve poginule pripadnike Postrojbe.

Kako je dodao, riječ je o postrojbi koja je izgubila u ratu 26 svojih pripadnika koji su dali živote za našu slobodu.

„Mogu reći da je Ljubuški, uz Čapljinu, dom Postrojbe. Ona nosi ime jednoga od najčasnijih ljudi koje je Ljubuški dao, našega Ludviga Pavlovića koji je na kraju i sam položio svoj život za našu slobodu. Ova je časna postrojba uzela to ime, a kasnije su kroz svoj ratni put izgubili svoja dva legendarna zapovjednika. PPN “Ludvig Pavlović” je jedina postrojba koja je u borbama izgubila dva zapovjednika, legendarnog Božana Šimovića i Antu Primorca, našeg Ljubušaka. Kasnije nas je prerano napustio i gromada od čovjeka, Dragan Ćurčić, zapovjednik PPN-a “Ludvig Pavlović“, rekao je Markotić.

Uz osobe iz političkog života, predstavnike Grada Ljubuškog, Hrvatskog narodnog sabora, Vlade i Skupštine Županije Zapadnohercegovačke, izaslanstvo grada Čapljina predvođeno gradonačelnikom dr. Smiljanom Vidićem, danas su na glavnom ljubuškom trgu svijeće položili i članovi Postrojbe Ludvig Pavlović, udruge proistekle iz Domovinskog rata, suborci i prijatelji, te predstavnici Oružanih snaga BiH.

Prigodnu molitvu izmolio je humački gvardijan fra Dario Dodig, otpjevana je hrvatska himna, a postrojba je svečanim mimohodom kroz grad te kasnije misom za poginule i umrle pripadnike postrojbe u crkvi sv. Kate obilježila svojih 30 godina.

Davor Đugum, predsjednik Udruge HVO-a „PPN Ludvig Pavlović“ je istaknuo kako Postrojba svake godine obilježava svoje obljetnice u nekom gradu u Hercegovini.

„Lani smo bili u Čapljini, ove godine u Ljubuškom tako da dajemo značaj svim našim pripadnicima“ rekao je Đugum, a on je prije svečanosti obilježavanja na prigodnom prijemu u Gradskoj vijećnici gdje su njega i druge članove Udruge primili gradonačelnik Vedran Markotić i predsjednik Gradskog vijeća Ljubuški Tihomir Kvesić.

Đugum je tom prilikom gradonačelniku Markotiću uručio jednu umjetničku sliku kao zahvalu.

Fotografije pogledajte OVDJE

Radio Ljubuški

Podijeli objavu