Naslovnica POLITIKA Protive se da pripadnici Oružanih snaga BiH imaju mirovine u visini plaća

Protive se da pripadnici Oružanih snaga BiH imaju mirovine u visini plaća

Podijeli objavu

Predsjednik Saveza udruga umirovljenika FBiH Redžo Mehić upozorio je da ukoliko ga Ustavni sud Federacije BiH ne proglasi neustavnim, Zakon o izvanrednom usklađivanju mirovina ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH (OSBiH) koji je usvojen u Federalnom parlamentu, iako je čekao te i dalje čeka ocjenu ustavnosti, stvorit će ogromne probleme stabilnosti Zavoda MIO FBiH i tako ugroziti isplate mirovina za više od 400 tisuća korisnika.

Istovremeno, i u Savezu ratnih vojnih invalida Federacije BiH smatraju da su neustavna zakonska rješenja po kojem se pripadnicima Oružanih Snaga BiH povećava osnovica za obračunavanje mirovina.

Podsjećanja radi, ovim se zakonom za oko 2.300 pripadnika OSBiH omogućuje primanje mirovine u visini plaća, po koeficijentu 1,29. Tako će njihova prosječna mirovina iznositi skoro 1.200 KM, dok s druge strane, ostalih 426.469 umirovljenika u Federaciji ima prosječnu mirovinu od oko 460 KM.

Federalni premijer Fadil Novalić u peosincu prošle godine, kada je ovaj zakon usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, uložio je priziv Ustavnom sudu za ocjenu njegove ustavnosti te za donošenje privremene mjere kojom bi se obustavilo njegovo donošenje do odluke suda o meritumu. No, iako se Ustavni sud još nije očitovao, sporni zakon koji su predložili parlamentarci Zijat Mušić i Ivo Tadić, a većina njihovih kolega u oba doma podržala, izglasan je krajem ožujka i u Domu naroda – prenosi Avaz.

– Učinili su to sasvim sigurno jer smo u izbornoj godini, da bi prikupili određene političke poene, ne razmišljajući o posljedicama – kaže Mehić.

On upozorava kako bi primjena ovog zakona potpuno ogoljela Fond MIO i vratila sve na razdoblje kada su dubioze bile 270 milijuna KM, mirovine su bile mizerne, a isplate neredovite. Gubici su, kaže, i postojali upravo zato što je stari Zakon o MIO koji je bio na snazi 20 godina dovodio do devastacije MIO fonda, čiji proračun nije mogao izdražati isplate putem isplatnog koeficijenta.

– Fond je bio u deficitu i to smo promijenili te s Vladom premijera Fadila Novalića 2018. godine donijeli novi Zakon o MIO. Tada se prešlo na federalni proračun, Vlada je postala jamac isplata i od tada imamo kontinuitet u suficitu i redovitim isplatama mirovina. Ako bi sada počela primjena ovog zakona za pripadnike OSBiH sutra će i svi drugi, profesori, liječnici, pravici, bankari, inženjeri…, početi tražiti ista prava i koeficijent. Taj zakon nije mogao biti usvojen, jer se o njemu nije očitovala Vlada niti sad može početi njegova primjena dok se ne očituje Ustavni sud – napominje Mehić.

On očekuje da će Zakon o izvanrednom usklađivanju mirovina ostvarenih po Zakonu o službi u OSBiH biti proglašen neustavnim te da će se na sve podjednako primjenjivati Zakon o MIO koji je stupio na snagu od 1. ožujka 2018.

– Stari zakon je i poništen zbog isplatnog koeficijenta koji je vukao sve u propast. Ne može se zato što je netko ranije imao to pravo, sada tražiti da se ono primjenjuje kad u Zakonu o MIO to više ne postoji. Sada imamo bodovni sustav i to je potpuno nešto drugo i pravednije, jer podrazumijeva staž i ono koliko vam je uplaćivano. Mi samo tražimo isti tretman za sve. To smo tražili i u Parlamentu, ali tamo je bilo sve izlobirano, jer idu izbori – zaključuje Mehić.

Iz Saveza RVI FBiH obratili su se dopisom federalnom premijeru Fadilu Novaliću i pomoćniku ministra za pitanja branitelja FBiH Mirzi Terzi.

– Ovih dana čitamo po mrežama psovanje i pljuvanje države, institucije, pojedinaca, od strane dijela profesionalnih vojnika OS, pa smo zainteresovani o čemu se radi. S obzirom da se radi o lobističkoj grupi, koja je progurala neki zakon kojim se pripadnicima OS obračunava visina mirovine, koja bi po važećem zakonu iznosila 700 KM, 1000 KM, 1.600 KM, uvećava na razinu najbolje plaće svakog od njih, tj. uvećava se za 29 posto. Premijer FBiH procijenio je da je upitna ustavnost tog zakona, poslao ga je na ocijenu ustavnosti. A sad je grupa uvrijeđena, jer izgleda da sami znaju da je tekst neustavan. Znači gospoda hoće povećanje visine mirovine, pa i makar i po neustavnom zakonu, a kunu se u državu i mašu svojim zaslugama za nju – ističu u Savezu RVI.

U ovoj organizaciji podsjećaju kako ima ratnih vojnih invalida, razvojačenih branitelja koji primaju minimalne mirovine ili još nisu ni ostvarili pravo na umirovljenje, a žive od 50 KM osobne invalidnine.

– Oni pitaju što je sa njihovim zaslugama, je li one vrijede minimalne mirovime, a profesionalnim časnicima koji su 25 godina bili zaposleni i primali plaće, tri do četiri puta više – navode u dopisu iz Saveza ratnih vojnih invalida FBiH.

Podijeli objavu