Naslovnica CRNA KRONIKA Federalna uprava policije izdala je priopćenje povodom lažnih dojava o postavljenim bombama

Federalna uprava policije izdala je priopćenje povodom lažnih dojava o postavljenim bombama

Podijeli objavu

Uzimajući u obzir novonastale okolnosti o većem broju dojava o postavljenim eksplozivnima napravama u javnim objektima, kao i sve veću i očekivanu zainteresiranost medija za navedenu problematiku Federalna uprava policije se izdala je priopćenje, a isto prenosimo u cijelosti:

U prethodnom razdoblju putem ustava za elektronsku razmjenu pošte (e-mail) veći broj javnih institucija zaprimio je poruke prijetećeg sadržaja koje su sadržavale i dojavu o postavljenim eksplozivnima napravama. Policijske agencije su u svim navedenim slučajevima pravovremeno preduzele sve mjere i radnje kako bi se otklonile sumnje i spriječilo nastupanje mogućih posljedica. Aktivnostima policijskih agencija je ustanovljeno da se u svim pojedinačnim slučjavima radilo o lažnim dojavama, koje su za cilj imale uznemirenje građana i javnosti.

Nadležne policijske agencije, uz nadzor tužiteljstva, preduzimaju sve potrebne aktivnosti na dokumentovanju izvršenih kaznenih djela, identifikaciji i pronalasku počinitelja koji su uputili lažne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama. Prema prikupljenim podacima, osobe koja su upućivale lažne dojave su za registraciju e-mail računa koristila web domene koje su u vlasništvu inozemnih kompanija, te se u tom pogledu za otkrivanje počitelja koriste kapaciteti međunarodnih policijskih tijela Interpola i Europola.

Sagledavajući okolnosti da navedene protupravne aktivnosti čije su mete institucije i javni objekti u Bosni i Hercegovini ne predstavljaju izololiran slučaj i da na isti način dolazi do ugrožavanja rada državnih institucija u susjednim zemljama. Zbog navedenog, dio angažmana Federalne uprave policije se odnosi i na pravovremenu razmjenu podataka s regionalnim policijskim agencijama, od kojih se očekuje postizanje zajedničkog rezultata.

Federalna uprava policije poziva sve građane da potvrde svoje povjerenje u rad istražnih tijela i te da će policijske agencije poduzeti sve potrebne mjere da zaštite sigurnost građana – priopćeno je iz FUP-a.

Podijeli objavu