Naslovnica DRUŠTVO Prof. dr. sc. Damir Boras novi je počasni doktor Sveučilišta u Mostaru

Prof. dr. sc. Damir Boras novi je počasni doktor Sveučilišta u Mostaru

Podijeli objavu

„Dodjela naslova ‘doctor honoris causa’ meni kao rektoru Sveučilišta u Zagrebu nije samo priznanje meni osobno nego i priznanje cijelomu Sveučilištu u Zagrebu koje je u svojoj višestoljetnoj povijesti, mijenjajući imena i ustroj, nosilo i ime „Hrvatsko sveučilište“ te je bilo i ostalo, a bit će i ubuduće stožerna hrvatska nacionalna institucija u području visokoga školstva, znanosti, kulture i umjetnosti, transfera tehnologije i znanja, društvenih djelatnosti i čuvar hrvatskoga nacionalnog identiteta, čuvar hrvatskoga jezika i čuvar europskih vrijednosti. Danas se, stoga, osjećam ispunjeno i sretno, nadajući se da sam kao profesor, nastavnik i znanstvenik, kao rektor i dekan, ali i kao prijatelj Sveučilišta u Mostaru, svoju misiju dobrim dijelom i ostvario“, istaknuo je prof. dr. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, povodom dodjele titule počasnoga doktora Sveučilišta u Mostaru.

Počasni doktorat, Doctoris Honoris Causa, najviše priznanje koje Sveučilište u Mostaru dodjeljuje istaknutim znanstvenicima i uglednim javnim osobama, dodijeljen je rektoru Borasu za izniman međunarodni ugled, osobito kao znanstveniku na području informacijskih znanosti, te za suradnju s akademskom i znanstvenom zajednicom Sveučilišta u Mostaru, čijemu ugledu, razvoju, što većoj vidljivosti i prepoznatljivosti neprestano pridonosi.

„Sudbina je htjela, a vjerujem i odgoj te utjecaj u domu, da dva do tri desetljeća kasnije na Sveučilište u Mostaru dođe još jedan Boras, mlađi, ali nikako manji ili manje značajan u odnosu na ono što je ostavio njegov otac Mile. Bio je to prof. dr. Damir Boras, profesor informacijskih znanosti. Došao je u Mostar kao ugledan i renomiran profesor, došao je i kao dekan Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ali i kao rektor istoga tog sveučilišta. Došao je s vizijom i odlučnošću da zajedno sa svojim timom utemelji Studij informacijskih znanosti na Filozofskome fakultetu. I ne samo da ih je osnovao nego taj studij godinama afirmira, neprestano predajući i radeći sa svojim studentima i kolegama. Svoje znanje prenosi i polaznicima doktorskih studija. Jednom riječju, vizionar i utemeljitelj, Damir Boras profesor je koji ispunjava sve akademske zadatke koji su mu povjereni“, kazao je nazočnima rektor prof. dr. Zoran Tomić.

Stručno povjerenstvo, koje je imenovano za ocjenu prijedloga za dodjelu počasnoga doktorata Sveučilišta u Mostaru, činili su prof. dr. sc. Ivica Musić, predsjednik Povjerenstva, te članovi prof. dr. sc. Marin Milković, prof. dr. sc. Marko Odak, prof. dr. sc. Jadranka Lasić Lazić te prof. dr. sc. Iko Skoko. „Posebno je važno istaknuti iskrenu privrženost prof. dr. sc. Damira Borasa Sveučilištu u Mostaru. Ne samo kao znanstvenik i kao nastavnik nego i kao utjecajna osoba u Republici Hrvatskoj u svojim je javnim nastupima uvijek ukazivao i ukazuje na prevažnu ulogu koju Sveučilište u Mostaru ima za opstanak hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini te jasno i nedvosmisleno pozivao i poziva sve političke i ine čimbenike da mostarskomu sveučilištu pruže svekoliku pomoć i ne prestanu skrbiti o njemu“, istaknuo je predsjednik Povjerenstva, dekan Filozofskoga fakulteta prof. dr. Ivica Musić.

Rektor Boras objavio je više od 200 znanstvenih i stručnih radova, knjiga i srednjoškolskih i visokoškolskih udžbenika iz područja informacijskih i komunikacijskih znanosti, programiranja, e-učenja, računalne obradbe teksta i jezika, leksikografije i enciklopedistike. Znanstveno djelovanje prof. dr. sc. Damira Borasa potkrijepljeno je i odgovarajućim odjekom u znanstvenim časopisima pa, iako se pretežno bavi relativno uskim područjem računalne obradbe hrvatskoga jezika, ima znatan broj citata.

Podijeli objavu