Naslovnica DRUŠTVO Mate Bulić nakon dvije godine ponovno će zapjevati na pozornici!

Mate Bulić nakon dvije godine ponovno će zapjevati na pozornici!

Podijeli objavu

Finale Večernjakova pečata je pred vratima, a vrijeme je da otkrijemo i glazbene poslastice koje će nas dočekati u ovogodišnjem izdanju. Stanovnike BiH i Hrvatske apsolutno će najviše obradovati vijest da će na 21. Večernjakovu pečatu nastupiti Mate Bulić. Kralj dijaspore, koji je tri puta bio na respiratoru te se borio s najtežim oblikom COVID-19, vraća se na scenu nakon dvije godine i tri mjeseca.

Povratak Kralja dijaspore

Naime, Mate je vjerojatno bio posljednji pjevač na svijetu koji je rasprodao koncerte netom prije pandemije i održao ih u “starom normalnom”. Prvo je 20. veljače napunio splitsku Spaladium Arenu.

Zatim je 22. veljače zapalio Gradski vrt u Osijeku, a onda je 29. veljače trijumfirao u dvorani Dražena Petrovića u Zagrebu. Onda ulazimo u ožujak, početak pandemije, lockdown, “novo normalno” s maskama i pojačanim epidemiološkim mjerama uz što manje kontakata. A Matina agonija počela je krajem 2020. godine kada je zaražen opakim virusom koji se različito ponaša, ali na svakoga ostavi određene posljedice, blaže ili teže. Nakon toga slijedi životna bitka koja je na bolničkom liječenju trajala čak devet mjeseci. Legendarni glazbenik vratio se među svoju obitelj, prijatelje, publiku… i poručio: “Svi koji ste molili za mene, hvala vam”.

Kako će Mate ovoga petka izvesti jedan od svojih hitova, sve nas zanima, ali sudeći prema pripremama Kralja dijaspore, bit će to povratnički spektakl. Mate nam je otkrio kako svakodnevno vježba glasnice za svoj povratak na scenu, i to na Večernjakovu pečatu, na kojem će ga gledati i milijunski auditorij. Ako mislite da ćete samo u tome glazbenom nastupu uživati, pripremili smo još štošta. Đani Stipaničev otpjevat će pjesmu “Neka cijeli ovaj svijet” iz mjuzikla “Jalta, Jalta”, a pratit će ga Orkestar Muzičke produkcije BHRT-a. I ništa tu ne bi bilo čudno kad Đani ne bi pjevao u Zagrebu, a Orkestar svirao u Sarajevu. Tako ćemo povezati dva grada, dva studija, što je nesvakidašnje ne samo na ovim prostorima nego i puno šire. Te glazbene institucije izvest će pjesmu “Jalta, Jalta” i tako zazvati da mir zavlada svijetom, upravo prema sloganu Večernjakova pečata koji je ove godine – “Pečat za mir”.

A jesu li vam poznate riječi: “Stefanija mama, mama Stefanija. Polje cvjeta, a ona sjedi… Pjevaj mi uspavanku, mama, još hoću čuti tvoju toplu riječ… Ona me je ljuljala, dala mi je ritam i snagu volje mi neće oduzeti, jer ona mi ju je dala…”

Riječ je o stihovima iz “Stefanije,” pobjedničke pjesme na ovogodišnjoj Euroviziji koju izvodi sastav Kalush Orchestra. Europska radiodifuzijska unija dala je odobrenje da se pjesma izvede i na Večernjakovu pečatu. Podsjetimo, upravo su Ukrajinci bili najveći favoriti ovogodišnjeg izbora za pjesmu Eurovizije te su na kraju slavili na nedavno održanoj manifestaciji u Italiji.

Njihov krik: “Molimo vas sve da pomognete Ukrajini” snažno je odjeknuo, a njihova poruka čut će se i u Bosni i Hercegovini.

Nakon nastupa opet na ratište

O Orkestru Muzičke produkcije BHRT-a ne treba trošiti previše riječi.

Jedni od najvećih profesionalaca puno šire od zemalja okruženja pripremili su i pjesme za koje im neće trebati pjevači. Jedna od njih je “Ero s onoga svijeta”, pjesma kojom tradicionalno počinje Večernjakov pečat, uz koju će plesati mladi iz HKD-a “Napredak” iz Busovače upravo u tom gradu, a njihove probe posljednjih dana potvrđuju kako se uistinu pripremaju za spektakl te daju sve od sebe da nastup uspije. Ne možemo jamčiti da su ovo sve glazbene poslastice jer lako je moguće da će se u samom finalu nešto mijenjati, međutim, ovo vrijedi podijeliti s publikom upravo zbog imena, ali i priča koje stoje iza njihovih nastupa.

Od pjevača kojeg su mnogi bili otpisali pa je dobio novu priliku za život do glazbenika koji s nastupa odlaze na ratište braniti svoju zemlju Ukrajinu i boriti se za mir. Večernjakov pečat, trajni borac za mir, i ove će godine okupiti brojne ispred malih ekrana te, vjerujemo, zablistati u punom sjaju kao i ranijih godina.

Vecernji.ba

Podijeli objavu