Naslovnica GOSPODARSTVO Tona peleta dosegla cijenu od 640 KM

  Tona peleta dosegla cijenu od 640 KM

  Podijeli objavu

  Maloprodajna cijena peleta u Bosni i Hercegovini je po prvi put porasla na preko 600 KM za tonu ovog ogrijevnog sredstva. Prošle godine se cijena kretala od 300 do 330 KM po toni.

  Cijena peleta kod jednog od najvećeg trgovaca peletom u Bosni i Hercegovini prema posljednjim informacijama na njihovoj web stranici iznosi 640 KM po toni.

  Krajem travnja akcijska cijena peleta kod istog trgovca je iznosila 480 KM dok je realna cijena iznosila 560 KM po toni.

  U razgovoru za Klix.ba, iz poduzeća koja se bave proizvodnjom peletom krajem travnja su pojasnili da do porasta cijena dolazi iz više razloga – rasta cijene električne energije, poskupljenja sirovine, rasta cijena nafte i plina koja izravno utiče na proizvodnju plastike koja se koristi u proizvodnji, a rat u Ukrajini je izazvao probleme sa uvozom posebnih čelika.

  Do rasta cijene je došlo i zbog toga što je panedmija covid-19 uništila male peletare, velika potražnja iz Europske unije i Velike Britanije te nekontrolirani izvoz trupaca iz Bosne i Hercegovine.

  Podijeli objavu