Naslovnica POLITIKA Stolac treba pomoć države: Šteta od potresa veća od 2,5 milijuna KM

Stolac treba pomoć države: Šteta od potresa veća od 2,5 milijuna KM

Podijeli objavu

Razorni potres koji je 22. travnja pogodio Stolac i, nažalost, odnio život mlade Elmire Sefo ovom gradu na Bregavi prouzročio je višemilijunsku materijalnu štetu.

Više od 500 Stočana prijavilo je oštećenja, a prema preliminarnom izvješću koji su sačinili u Gradskoj upravi Stolac, samo za nužnu sanaciju zajedničkih i objekata od javnog interesa bit će potrebno najmanje 2,5 milijuna KM.

Potvrdio je to u razgovoru za „Avaz“ Stjepan Bošković, gradonačelnik Stoca, kazavši da broj prijava građana dovoljno govori o kakvim je posljedicama riječ.

Među objektima koji su i dalje neuvjetni za stanovanje je i kuća obitelji Sefo u kojoj je stradala Elmira. Njezini roditelji i sestra su smješteni kod rodbine, ali, kako je rekao Bošković, sanaciji njihove kuće se prioritetno pristupilo i to je već u završnoj fazi.

Bošković naglašava kako bez pomoći županijske i federalne vlasti, ali i Vijeća ministara BiH, Stolac nije u mogućnosti sanirati posljedice potresa. Uz financijske, to prelazi i njihove logističke, ali i druge mogućnosti

Preliminarno izvješće je upućeno prema Vladi HNŽ, Civilnoj zaštiti (CZ) HNŽ, CZ FBiH te Federalnoj vladi, koja će 19. svibnja održati sjednicu u Mostaru.

– Nakon sjednice planirana je zajednička posjeta rukovodstava Vlade FBiH i Vlade HNŽ Stocu, gdje ćemo obići sve objekte i posjetiti obitelj Sefo. Samo za sanaciju Osnovne škole, prema dosadašnjem izračunu, trebat će 580.000 KM, a gdje su drugi školski objekti, zgrade Grada, Porezne uprave, kolektivnog stanovanja. Mi sami ništa ne možemo uraditi – govori Bošković.

Nakon zahtjeva, koji je upućen odmah nakon potresa, u Stolac su stigli predstavnici Geološkog instituta iz Sarajeva, koji će im pružiti pomoć u izradi elaborata s ciljem zaštite objekata kojima prijete odroni, a koji se nalaze ispod samih brda.

U Stocu je oštećen i veliki broj nacionalnih spomenika BiH. Bošković kaže kako je Vlada FBiH zadužila Zavod za zaštitu spomenika da formira neovisno stručno povjerenstvo koje će utvrditi stupanj oštećenja.

– To smo njima prepustili, ali znamo da je, primjerice, znatno oštećeno krovište Starog grada, čiji prostor koristimo za manifestacije, te nam je potrebna hitna procjena sigurnosti – navodi Bošković.

Podijeli objavu