Naslovnica POLITIKA Priopćenje za javnost predsjednice HKDU-a BiH

Priopćenje za javnost predsjednice HKDU-a BiH

Podijeli objavu

Pratila sam jučer prijenos sjednice Središnjeg izbornog povjerenstva, na kojoj je, sa jednim glasom protiv, donijeta odluka o raspisivanju Općih izbora u Bosni i Hercegovini za 2. listopad 2022. godine.

Gledajući sastav članova „nepristranog, nepolitičnog“ tijela i njihove pojedinačne rasprave i na kraju usvajanje svega predloženog, naravno preglasavanjem neistomišljenika, vidjela sam preslik Bosne i Hercegovine po bošnjačkoj mjeri.

Ima nas i možemo što hoćemo!

Nema veze što je i samo Središnje izborno povjerenstvo nelegalno.

Nema veze što je Izborni zakon neustavan.

Nema veze što se domaće i međunarodne presude selektivno poštuju, odnosno ne poštuju.

Nema veze što sebi daju za pravo dopunjavati odredbe izbornog zakona, kako im paše.

Nema veze što se ovakvim izbornim zakonom uzurpira pravo jednom konstitutivnom narodu, birati svoje predstavnike. Kad ima dovoljno ruku, sve se može.

Imajući u vidu sve aktivnosti oko izmjene Izbornog zakona, koje su vodili politički predstavnici hrvatskog naroda kroz jedan dulji period, a koje i pored aktivnog djelovanja međunarodnih sudionika, nisu naišli na odobravanje političkog Sarajeva, nameću se pitanja:

Ima li međunarodna politika uopće utjecaja na bošnjačku politiku?

Zašto se tolerira sustavno urušavanje Daytonske Bosne i Hercegovine, nepoštivanjem osnovnih Ustavnih odredbi?

Najsvježiji primjer javnog kršenja Ustava je izjava Bakira Izetbegovića da Bošnjaka ima 60% i da se oni ne mogu i ne žele „zbiti“ u 33%. To je izravna negacija jednakosti konstitutivnih naroda i jasna težnja za formiranje bošnjačke države, na 60% teritorija! Cilj stvaranja bošnjačke nacionalne države je usvojen na posljednjem Kongresu SDA 2019. godine i oni idu prema svome cilju, ne uvažavajući posredničku ulogu Međunarodnih predstavnika, stav Venecijanske komisije, kao ni jednakost tri konstitutivna naroda.

Održavanje izbora po postojećem Izbornom zakonu je zamišljeno kao posljednji čavao na lijesu konstitutivnosti i jednakosti hrvatskog naroda sa druga dva naroda.

Naravno da nećemo naivno čekati šta će se dogoditi i da će Hrvati, okupljeni u HNS-u znati zaštititi položaj svoga naroda. Imamo i mi zaključke Sabora, koji su nam okvir za dalje političko djelovanje, pa idemo ih realizirati.

Istina nismo navikli da nas Visoki predstavnici štite, naprotiv, ali očekujem da će, ovako bahato i rušilačko ponašanje političkog Sarajeva i sabotiranje svake prilike za dogovor, te njihov stvarni cilj, prepoznati oni kojima je posao nadgledanje provedbe Mirovnog sporazuma , te da će sankcionirati one koji ga ne poštuju.

Visoki predstavnik, gosp. Schmidt u ovoj političkoj konfuziji, ima obvezu nametnuti izmjene Izbornog zakona, sukladno međunarodnim i domaćim presudama, pa ga ovim putem pozivam da iskoristi svoje ovlasti, da zaštiti Ustavni poredak Bosne i Hercegovine i da osigura Hrvatima pravo na demokratske izbore i biranje svojih legitimnih predstavnika!

U Jajcu dana 5.5.2022.godine
Predsjednica HKDU-a BiH

prioIvanka Barić

Podijeli objavu