Naslovnica POLITIKA Novi članovi Vlade Šimpraga, Filipović, Piletić

Novi članovi Vlade Šimpraga, Filipović, Piletić

Podijeli objavu

Nakon sastanka parlamentarne većine premijer Andrej Plenković predstavio je nove članove Vlade. To su Anja Šimpraga, Davor Filipović i Marin Piletić. Anja Šimpraga, potpredsjednica za društvene djelatnosti i ljudska prava, i Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, u Vladu dolaze iz saborskih klupa, a Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja, iz zagrebačke Skupštine.

Premijer Andrej Plenković predstavio je nove članove Vlade.

Aktualna saborska zastupnica SDSS-a Anja Šimpraga nova je potpredsjednica Vlade i na tom mjestu zamjenjuje Borisa Miloševića. HDZ-ov Davor Filipović dolazi umjesto dosadašnjeg ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, a HDZ-ov saborski zastupnik Marin Piletić dolazi na mjesto Josipa Aladrovića, ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

– Riječ je o novoj, mladoj generaciji političara, idemo u trend političkog pomlađivanja, rekao je Plenković i kazao da je sve troje već 20 dana znalo da će dobiti nove pozicije, ali su za objavu čekali da prođu blagdani i završi proces pregovora sa sindikatima koje je vodio Josip Aladrović.

Novi dužnosnici bit će operativni nakon što prođu saborske odbore, izglasavanja u Saboru i primopredaje u petak popodne.

Zahvalio je na suradnji dosadašnjim ministrima Ćoriću, Aladroviću i Miloševiću te istaknuo da je svima žao što odlaze iz Vlade.

Za Borisa Miloševića je rekao da je kao predstavnik nove generacije srpskih političara u Hrvatskoj odigrao važnu simboličku ulogu.

– Josip Aladrović uvijek je dolazio s rješenjima i kada je riječ o COVID krizi i očuvanju radnih mjesta te jako dobrim relacijama sa sindikatima i poslodavcima. Tomislav Ćorić je obavljao različite dužnosti u Vladi, a bavio se najvažnijim temama, dodao je.

Kazao je da su pred Ćorićem novi poslovni izazovi, a ako se Aladroviću i Miloševiću, koji su pod istragom, ne dokaže krivnja, njima su vrata Vlade otvorena jer to što im se stavlja na teret nema veze s vremenom kada su bili članovi Vlade.

Ćorića će predložiti za viceguvernera HNB-a.

U vezi s novim rekonstrukcijama rekao je da će odlučivati isključivo on kao premijer, a ne partneri.

Veseli se doprinosu Filipovića, kao i ostalih novih ministara.

– Piletić razumije politike, i socijalnu politiku, i radna mjesta, mirovine, bit će u stanju nositi se s novim zadaćama, nitko ne dolazi na ministarsko mjesto kao ekspert, sviđa mi se kao suradnik i kolega, rekao je.

Plenković je uvodno izrazio zadovoljstvo dogovorom postignutim sa sindikatima u utorak o povećanju osnovice.

Govorio je o smanjivanju javnog duga, ispunjenim obvezama te dolasku pred vrata eurozone i Schengena. Kazao je da će Sabor raspraviti konačni prijedlog Zakona o euru, a zadnje odluke očekuju se sredinom godine na razini EU-a i eurozone. Dvojno isticanje eura počinje 5. rujna 2022., traje do 1. siječnja 2023., kada bismo službeno trebali postati članica europodručja i uvesti euro.

Velika očekivanja od novih imena imaju koalicijski partneri.

– Ova trojica ministara, već sam o tome govorio, su bila među najboljim ministrima. Očekujem da posebno u segmentu gospodarstva Filipović napravi ozbiljan pomak, poručio je Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – Reformista.

Za članove Vlade u odlasku od kolega dolaze samo riječi hvale.

– Kod bilo kojeg odlaska i rastanka uvijek čovjek ima svoje emocije. Mislim da smo zaista dobro surađivali i želim im svako dobro, kazao je Zlatko Marić, ministar financija.

S druge strane, oporba je kritična i smatra da nova postava Vlade neće donijeti ništa dobro.

– Ovo nije rekonstrukcija, ovo je prisilna zamjena. Prisilna zamjena zato što su USKOK i DORH protiv dva člana Vlade pokrenuli kaznene postupke, a jedan član Vlade se spominje u drugom kaznenom postupku teškom milijarde kuna, isiče predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

I oporba i vladajući imat će prilike postavljati pitanja kandidatima za članove Vlade već sutra na sjednicama saborskih odbora.

Mjerodavni saborski odbori u četvrtak će saslušavati troje kandidata za nove članove Vlade kojima bi Hrvatski sabor povjerenje trebao iskazati u petak.

U 8.30 sastaje se Odbor za Ustav na kojem će biti saslušana Šimpraga, u 9 h će na zajedničkoj sjednici odbora za gospodarstvo i za zaštitu okoliša biti saslušan Filipović.

Za 9.30 sazvana je zajednička sjednica triju odbora: za obitelj, mlade i sport, za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo te za zdravstvo i socijalnu skrb na kojoj će biti saslušan Piletić.

Kada se članovi Vlade imenuju naknadno, o njima se ne raspravlja na plenarnoj sjednici Sabora, nego na sastancima odbora.

Praksa je da ih predstavi sam premijer, a zastupnici im pritom mogu postavljati pitanja i oni su na njih dužni odgovoriti.

Na sjednici Sabora o povjerenju se glasuje bez rasprave, a da bi bili potvrđeni, potpredsjednica Vlade i dvojica ministara moraju dobiti glasove 76 zastupnika.

HRT.hr

Podijeli objavu