Naslovnica Najave U subotu Znanstveno-stručna konferencija o važnosti kretanja i tjelesnog vježbanja kod djece

U subotu Znanstveno-stručna konferencija o važnosti kretanja i tjelesnog vježbanja kod djece

Podijeli objavu

Udruga Zdrav život KINEZIS poziva sve nastavnike tjelesne i zdravstvene kulture, sportske trenere, kao i sve sportske udruge na Znanstveno-stručnu konferenciju o važnosti kretanja i tjelesnog vježbanja kod djece, koja će se u sklopu međunarodnog Erasmus + projekta “Grassroots exchange and mobility (GEM) – empowering youth sport professionals” održati u subotu 30.04.2022. od 09.00-11.00h u kongresnoj dvorani “Princess” hotela Mepas u Mostaru.

Važnost projekta prepoznalo je i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke kao i Sportski savez grada Mostara.

Cilj konferencije je osnaživanje sportskih profesionalaca odnosno svih uključenih u sportski razvoj najmlađih, prenošenje i upoznavanje sportskih inicijativa, uz razvoj individualnih kompetencija i organizacijskih mreža koje će potaknuti sudjelovanje u sportu što većeg broja djece.

Na konferenciji će sudjelovati kako domaći tako i vrhunski inozemni predavači koji će prenijeti svoja znanja i iskustva iz različitih sportskih segmenata rada sa djecom. Kroz interaktivna predavanja govoriti će se o preventivnoj ulozi tjelesne aktivnosti u suzbijanju neželjenih oblika ponašanja poput raznih vrsta ovisnosti. Nezamjenjivoj ulozi tjelesne aktivnosti i kretanja u podupiranju biološkog rasta i razvoja djece. Važnosti školskog sporta kao osnovne baze uključivanja djece u sportske aktivnosti. Primjerima dobre prakse međunarodnih organizacija u realizaciji sportskih aktivnosti. Važnostima bazičnih motoričkih znanja i mogućnostima njihove primjene u različitim sportovima. Organizaciji i provedbi sportskih projekata.

Na ovaj način će se tema kretanja kao urođene ljudske potrebe približiti nastavnicima tjelesne i zdravstvene kulture, trenerima, studentima kineziologije, odnosno onima koji su najodgovorniji kakav će odnos djeca imati prema vježbanju i sportskim aktivnostima.

Sudionici konferencije imati će mogućnost praktične prezentacije kroz “Monte utrku za djecu” koja će se održati u parku Zrinjevac isti dan sa početkom u 17:00h. Navedena utrka je primjer dobre prakse uključivanja djece u sportske aktivnosti sa naglaskom na razvijanje pozitivnih emocija prema tjelesnom vježbanju. Na utrci u dužini od 400m će sudjelovati 350 djece koja će dobiti medalje za sudjelovanje i poklon pakete sponzora, uz besplatno sudjelovanje za svu djecu. Ovime se želi razvijati svijest kako sport treba biti svakodnevnica sve djece, a ne samo one najsposobnije.

Iz udruge KINEZIS poručuju kako su posebno ponosni što je njihov rad prepoznat na međunarodnoj razini i što su partneri ovoga projekta za Bosnu i Hercegovinu uz još 9 zemalja Europske unije i Zapadnog Balkana.

Podijeli objavu