Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Objavljena karta svih potresa na našem području od 1960. godine do danas

  Objavljena karta svih potresa na našem području od 1960. godine do danas

  Podijeli objavu

  Euromediteranski seizmološki centar (EMSC) objavio je u subotu kartu potresa koji su zabilježeni na dijelu jugoistočne Europe u posljednje 62 godine.

  ‘Obojene točke predstavljaju potrese koji su pogodili regiju od 1960. do danas. Povijesni podaci preuzeti su od Međunarodnog seizmološkog centra”, naveli su iz EMSC-a.

  EMSC je uz kartu objavio i podatke o najsmrtonosnijim potresima koji su se dogodili unutar 300 kilometara od Metkovića.

  Jedan se dogodio 15. travnja 1979., a njegova magnituda od 6.9 po Richteru prouzročila je 129 žrtava. Epicentar je bio u moru petnaestak kilometara od crnogorske obale između Bara i Ulcinja, u desetak sekundi koliko je trajao, izazvao je strašne posljedice na širem dubrovačkom području.

  Drugi najsmrtonosniji potres dogodio se 1. lipnja 1905. s epicentrom u albanskom gradu Skadru, bio je magnitude 6.6 te je odnio 120 ljudskih života, navodi EMSC.

  U potresu s epicentrom u sjeverozapadnoj Albaniji zabilježenom 26. studenog 2019. (6.4 po Richteru) stradala je pak 51 osoba.

  Podsjećamo, EMSC je kartu i podatke objavio nakon što se u noći s petka na subotu dogodila serija potresa na području Hercegovine. Najsnažniji potres bio je magnitude 6.1 po Richteru, a osjetio se i u susjednim zemljama.

  Jutarnji.hr

  Podijeli objavu