Naslovnica DRUŠTVO FOTO-VIDEO: Brotnjaci nazočili okrivanju spomen ploče u Valbadonu!

FOTO-VIDEO: Brotnjaci nazočili okrivanju spomen ploče u Valbadonu!

Podijeli objavu

U povodu obilježavanja 31. obljetnice osnutka, članovi Udruge specijalne policije za posebne namjene Valbandon, okupili su se prošli tjedan kako bi polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom odali počast poginulim kolegama i ostalim žrtvama rata.

Tom prigodom postavljena je spomen-ploča koju su svečano otkrila dvojica pripadnika postrojbe, gosp. Stojan Musa i gosp. Mladen Zelenika. Vijenac su u ime Udruge položili gosp. Ivan Sabljić i predsjednik Udruge gosp. Slavko Topić-Ćoka. Također, vijence su položili i izaslanik predsjednika RH, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja, izaslanik Policijske uprave istarske i grada Pule.

 

Nazočnima se obratio umirovljeni glavni inspektor policije, koji je 1991. bio zapovjednik jedinice za posebne namjene Valbandon, gospodin Mladen Bilokapić. Njegov govor prenosimo u cijelosti.

»Poštovani pripadnici JPN Valbadon, poštovani uzvanici, osobita mi je čast pozdraviti vas s ovog za nas povijesnog mjesta. Mala i po svemu posebna skupina hrabro se okupila u Valbadonu toga travnja 1991., kada staviti grb na čelo nije bila tek rutina, već čin koji je golorukog domoljuba suprotstavljao jednoj od tada najjačih vojski Europe – Jugoslovenskoj narodnoj armiji. Ti isti ljudi, raspoređeni po završetku tečaja u različite postrojbe Hrvatske vojske, ostali su na prvoj crti do posljednjeg dana Domovinskog rata časno braneći Hrvatsku. Jedna je to od skupina koje su temelj stvaranja Zbora narodne garde. Još zvone riječi koje je izrekao 31. svibnja 1991. u kino-dvorani u zagrebačkom Pionircu tadašnji zapovjednik postrojbe kojoj smo bili priključeni, danas general zbora u miru, Josip Lucić: “…ili idete u ZNG ili kući«. Zamislite koja bi bila sramota vratiti se kući u Hercegovinu. Ostali smo i zajedno s našim suborcima stvorili, na putu izrazite borbenosti, nepokolebljivosti i čvrste vjere u Boga – slobodnu neovisnu državu Hrvatsku. Nemoguće je i zamisliti što bi bilo s nama i s našim obiteljima da nismo uspjeli?!

Pripala nam je dužnost i čast ostvariti stoljetni san hrvatskoga naroda i tu povijesnu ulogu smo dostojanstveno i časno ispunili. Borba ne prestaje, još traje. Borba za bolju i prosperitetniju budućnost, a u tome trebamo biti zajedno baš kao što smo bili i u Domovinskom ratu kako bi Hrvatska postala onakva kakvu smo je svi zajedno sanjali i za kakvu smo se borili. Borba za dom, dok ima daha u nama, ne prestaje! Bog vas blagoslovio, živjeli!«

Podsjetimo se, u jedanaestom mjesecu 1990. oni koji su prošli obavljeni liječnički pregled u Šimunskoj, dobili su poziv na specijalističku obuku policije za posebne namjene Valbandon, a sve u kontekstu događanja na Plitvicama (Krvavi Uskrs). Od oko 380 pozvanih u Valbandon dolazi njih 287 Hrvata iz BiH, najviše iz Hercegovine. Iako su pozvani na obuku u policiju već se tada znalo da neće obavljati iste poslove.

Tada se pretpostavljalo, a kasnije se dogodila surova agresija srbočetnika zajedno s tzv. JNA na državu Hrvatsku. Najveći broj pripadnika došao je 7. travnja 1991. To su tada bile tri elitne satnije golobradih mladića, Hrvata iz BiH. Poslije Valbandona se odlazi u Pionirski grad u Zagreb gdje se izvršavaju zadaće osiguranja vitalnih državnih institucija i vlasti: predsjednika RH, ministarstva obrane, Hrvatskog sabora, Vlade, glavnog stožera, Hrvatske radio-televizije itd.

Nakon toga su bili upućeni u sve dijelove Lijepe naše, od Vukovara do Dubrovnika, gdje su činili jezgro Zbora narodne garde.

Tekst i foto: I.Sabljić

 

Ostale fotografije u galeriji ispod:

Podijeli objavu