Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Željko Kozina: Ranko Boban je bio skeptičan u uspjeh pjesme Hercegovina u...

  Željko Kozina: Ranko Boban je bio skeptičan u uspjeh pjesme Hercegovina u srcu

  Podijeli objavu

  Glazbeni manager, producent, tekstopisac, Željko Kozina, svoje dugogodišnje djelovanje objedinio je u glazbenom CD-u pod nazivom “Hercegovina u srcu i Bosna u duši”.

  Na njemu se nalazi dvanaest pjesama, među kojima je i ona najpoznatija, koju je napisao sa Rankom Bobanom, himna Hercegovine- Hercegovina u srcu.

  U tv emisiji “Vrijeme je za goste” kod Snježane Delić Kozina je otkrio kako je odmah vjerovao u veliki uspjeh ove pjesme, ali ne i Ranko Boban.

  “Ranko je bio skeptičan. U vrijeme kad je ta pjesma nastajala, početkom 90-ih, on je imao međunarodni i regionalni uspjeh. Radio je pjesme za velika glazbena imena, nastupao u Dublinu na Euroviziji kao predstavnik BIH, ali i imao jednu skeptičnu i opreznu crtu. Ja sam mu rekao, ovo će ti biti u bukvaru, ovo će svi pjevati. I tako je i bilo”, kroz smijeh je kazao Kozina.

  Osim kreativnog rada, Kozinu sa Rankom Bobanom vežu i drugi uspješni projekti.
  Naime, ovaj dvojac produkcijski i marketinški stoji iza dva najveća glazbena događaja u Hercegovini: Jose Carreras i Vjekoslav Šutej i Andrea Boccelli u Međugorju.

  ” Iako je od tada održano puno velikih glazbenih događaja, usuđujem se reći da je ovaj bio najveći projekt na ovim prostorima, održan netom nakon rata, a snimala ga je Hrvatska Radio televizija”, kazao je Kozina o koncertu Jose Crrerasa, te otkrio jednu zanimljivost vezanu za nastup Andrea Boccelija.

  “Izveo je 10 sakralnih djela. Dva puta je silazio na binu, na veliko oduševljenje prisutnih. U jednom trenutku u backstageu, njegov dirigent i supruga su ga pokušali nagovoriti da otpjeva i jednu od svojih poznatih pjesama. Zanimljivo mi je bilo vidjeti njegovu reakciju: saslušao ih je, nasmijao se i samo ušutio. Jednostavno, njegova namjera je bila izvesti samo sakralna djela i u tome je ustrajao do kraja”, otkriva Kozina.

  Upitan kako kao tekstopisac ocjenjuje današnju glazbenu scenu i koje ime može izdvojiti, bez razmišljanja je izdvojio bend Letu štuke, s čijim tekstovima je fasciniran.

  RTV Herceg Bosne

  Podijeli objavu