Naslovnica POLITIKA VIDEO: Republika Srpska usvojila zaključak o ukidanju PDV-a na osnovne životne namirnice!

VIDEO: Republika Srpska usvojila zaključak o ukidanju PDV-a na osnovne životne namirnice!

Podijeli objavu

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je zaključke o ukidanju PDV-a na osnovne životne namirnice i ukidanju trošarina na naftu i naftne derivate.

Ovim će biti ograničen vrtoglavi rast cijena, te pružena pomoć građanima usljed globalne političke i ekonomske krize koja se odrazila i na tržište Srpske.

NSRS predlaže da se u parlamentarnu proceduru BiH uputi Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojim će biti definirane snižena stopa PDV-a od nula posto na osnovne životne namirnice i veća stopa PDV-a od 22 posto na luksuzna dobra i usluge, uz vremensko ograničenje do 31. prosinca 2022. godine – javlja RTRS.

Po nultoj stopi PDV-a oporezuje se promet dobara i usluga i uvoz dobara, i to lijekova, brašna, kruha od svih vrsta brašna, mlijeka i mliječnih proizvoda, jestivih ulja i masnoća životinjskog i biljnog podrijetla, soli, šećera, homogenizirane dječije hrane i opreme za novorođenčad, sjemena i sadnog materijala.

Po većoj stopi PDV-a od 22 posto oporezuje se promet dobara i usluga i uvoz dobara, i to visokokvalitetnih vina i alkoholnih pića, visokokvalitetnih cigareta i cigarilosa, luksuznih parfema, toaletne vode i kozmetike, uključujući proizvode za ljepotu i šminku, odjeće i obuće od krzna i kože reptila, nakita i srodnih proizvoda, satova i njihovih dijelova, vrhunskih električnih ili optičkih aparata, luksuznih vozila za prevoz osoba na zemlji, u zraku ili na vodi, umjetničkih djela, kolekcionarskih predmeta i antikviteta, pirotehničkih proizvoda za vatromete, upaljača za cigarete, džepnih, stolnih i ostalih od plemenitih kovina, luksuznih naliv pera i oružja.

NSRS predlaže i da se u parlamentarnu proceduru BiH uputi i Prijedlog zakona o trošarinama u BiH, kojim će se predložiti izmjena članka 17 Zakona, na način da iznosi trošarina za naftne derivate iznose nula KM po litri naftnog derivata, uz vremensko ograničenje na jedan mjesec od 1. travnja 2022. godine, s mogućnošću produženja u ovisnosti i od kretanja cijena u sljedećem razdoblju.

Ovi zaključci stupaju na snagu sljedećeg dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.

Od ukupno 64 prisutna zastupnika glasovala su 62, a zaključke je podržalo njih 48, nijedan nije bio protiv, dok je suzdržano bilo njih 14.

Usvojene Zaključke predložili su Klubovi poslanika SNSD-a, SP, Demosa, Ujedinjene Srpske i NPS-a – javlja RTRS.

Podijeli objavu