Naslovnica POLITIKA Konaković: Jasan signal od stranaca – ništa od unitarne države

Konaković: Jasan signal od stranaca – ništa od unitarne države

Podijeli objavu

Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković za N1 otkrio je da su stranke u Bosni i Hercegovini od međunarodne zajednice dobile jasan signal kako se pregovori u vezi sa izbornim reformama trebaju voditi na način da se uvažavaju konstutivni narodi. Rekao je kako međunarodna zajednica nije spremna pomoći da u državi bude uređenje kakvo sanja – jedan čovjek jedan glas.

Konaković je odbacio optužbe kako radi kompromis na štetu države. Rekao je da se “drugačije prodaje država od ovog što NiP radi” i da su mogli kao drugi “uz kokice gledati ove pregovore”, ali nisu – nego su preuzeli odgovornost.

Na pitanje voditelja N1 televizije je li to poruka koalicijskim partnerima iz SDP-a, koji nisu htjeli otići u Neum, Konaković je odgovorio kako svatko ima pravo raditi kako smatra da je najbolje.

“Nakon pregovora u Neumu odmah sam obavijestio Nikšića, a sutra sam se sastao s njim. “Trojka” će u ponedjeljka imati važan sastanak u vezi ozbiljnih i zabrinjavajućim informacijama koje imamo”, otkrio je Elmedin Konaković.

Na pitanje novinara o kakvim se informacijama radi, Konaković je odgovorio:

“Vidjeli ste ovih dana visokog predstavnika Schmidta koji je eksplicitno rekao ovako – ohrabrujem pregovore, rješenja su takva da u njima svoje mjesto imaju konstitutivni narodi. Dakle, on apostrofira ono što piše u Ustavu. Nemamo signale iz međunarodne zajednice da su spremni nam pomoći da imamo uređenje kakvo ja sanjam – jedan čovjek jedan glas, da nemamo entiteta i županija, a da to bude lokalna zajednica i država.

Jednako nam je to rekla i američka administracija, a čak i direktnije kada su nas pozvali na prve pregovore, rekli su: ‘Vratite se na Washingtonski sporazum i smirite odnose u Federaciji’”, istaknuo je Konaković.

Podijeli objavu