Naslovnica CRKVA FOTO-VIDEO: U Čitluku obilježena 71. obljetnica tragičnog stradanja učenika

FOTO-VIDEO: U Čitluku obilježena 71. obljetnica tragičnog stradanja učenika

Podijeli objavu

Danas je, u blizini mjesta na kojem je prije 71 godinu smrtno stradalo jedanaest učenika čitlučke osnovne škole, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena obljetnica tragičnog događaja koji je potresao Brotnjo, ali i cijelu Hercegovinu.

Ispred Općine Čitluk vijenac su položili predstavnici Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća, cvijeće su također položili učenici OŠ fra Didaka Buntića – Čitluk, a prigodnu molitvu prilikom prisjećanja na jedanaest učenika stradalih u eksploziji zaostale eksplozivne naprave iz Drugog svjetskog rata predvodio je fra Miro Šego, župnik župe Krista Kralja – Čitluk.

Brotnjaci su ovom prilikom zapalili svijeće za stradale učenike na mjestu na kojemu će, sukladno najavama iz Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk, biti postavljeno spomen obilježje. U obilježavanju obljetnice sudjelovali su članovi obitelji stradalih učenika, načelnik općine Čitluk Marin Radišić, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk Predrag Smoljan, don Đuro Bender, fra Nikola Rosančić, članovi Povjerenstva, učenici i brojni Brotnjaci.

Podsjetimo, 7. veljače 1951. godine vraćajući se iz škole skupina učenika pronašla je eksplozivnu napravu zaostalu iz Drugog svjetskog rata, koja je eksplodirala i usmrtila jedanaest, a ranila četiri učenika.

Jedanaestero smrtno stradalih učenika nalazi se na popisu žrtava II. Svjetskog rata i poraća općine Čitluk, a njihovo tragično stradanje i stradanje ostalih žrtava obvezuje na odavanje zaslužene počasti.

U eksploziji zaostale bombe smrtno su stradali učenici petog razreda:
1. Zdravko Kordić (Barišin) – Blizanci
2. Mirko Barić (Stankov) – Blizanci
3. Drago Vidić (Antin) – Blizanci
4. Ivan Pejdo (Jozin) – Blizanci
5. Stojan Ljoje (Matin) – Blizanci
6. Niko Karačić (Rafin) – Biletići
7. Pero Prskalo (Marijanov) – Paoča
8. Jago Zubac (Andrijin) – Paoča
9. Drago Zubac (Ivanov) – Paoča
10. Jure Zubac (Ivanov) – Paoča
11. Slavko Buntić (Mirkov) – Paoča

Za stradale učenike u parku kod ulaza u groblje Podadvor, gdje je danas obilježena obljetnica, bit će postavljeno spomen obilježje. Inicijativu za postavljenje spomen obilježja pokrenulo je Povjerenstvo, koje, uz ostalo, također radi na projektu postavljanja križeva za sve stradale na memorijalnom Groblju mira na Bilima. Do sada je u Groblju mira postavljeno više od 300 križeva za žrtve s područja općine Čitluk, a svi zainteresirani za svoje bližnje mogu uplatiti novčani iznos predviđen za postavljanje križa i pločice sa osobnim podacima o žrtava.

Na obilježavanju tragičnog događaja koji Brotnjaci čuvaju od zaborava svijeću za poginulog brata Peru zapalio je i njegov brat Mile Prskalo. Mile je zajedno sa svojom suprugom Grgicom svim poginulim odao počast, a u izjavi za medije kazao je kako je skupina učenika, u kojoj je bio i njegov brat, prilikom povratku iz škole pronašao zaostalu bombu. Prskalo se prisjetio kako je eksplozija bila jako snažna te da je njegov brat preminuo na putu do bolnice u Mostaru. Također, zajedno sa svojom suprugom Prskalo se prisjetio kako su njegovi roditelji bili potreseni viješću o smrti sina

– Ne smijemo zaboraviti ovakve događaje, a da to neće biti tako potvrđuje i potez našeg Povjerenstva. Naše Povjerenstvo intenzivno radi od 2012. godine i izradili smo cjelokupan popis žrtava iz Drugog svjetskog rata i poraća s područja općine Čitluk. Stradanje ovolikog broja djece na jednom mjestu je jedinstven primjer u Hercegovini i kao takav zaslužuje dostojanstveno obilježavanje – izjavio je Slaven Markota, predsjednik Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk.

Markota je također kazao kako je u Drugom svjetskom ratu, ali i poraću nažalost stradalo mnog djece te naglasio kao sve žrtve zaslužuju dužno poštovanje i čuvanje od zaborava.

– Na ovome mjestu, gdje se u neposrednoj blizini i dogodila tragedija, podići ćemo spomen ploču sa njihovim imenima uz naravno primjerenu poruku iz Svetog pisma – poručio je Markota uz napomenu kako se očekuje i postavljanje križeva na Bilima za poginule učenike, ali i za sve žrtve s područja općine Čitluk, njih ukupno 1584 za koje je Povjerenstvo prikupilo podatke o stradanju.

Projekt odavanja počasti žrtvama kroz podizanje križeva na Groblju mira Markota je ocijenio jako važnim za hrvatski narod jer se na taj način odaje zasluženi pijetet svakoj žrtvi, bilo da je nastradala tijekom rata ili u brojnim nemilim događajima koji su se dogodili u teškim godinama poraća.

Citluk.ba

Podijeli objavu